Videolu Anlatımlar

Aralık 2020 Google SEO Güncellemesi

google aralık seo güncellemsi

Google, bir temel algoritma güncellemesinin 3 Aralık’ta kullanıma başladığını duyurmuştu. Bu güncellemenin tamamen kullanıma sunulduğu, 16 Aralık 2020’de Google tarafından doğrulandı. 

Google, ‘’Aralık 2020 Temel Google SEO Güncellemesi’’ nin kullanıma sunulması tamamlandı dedi. 

Google 2020 Temel Algoritma Güncellemesi Değerlendirmesi

Gelin bu güncelleme hakkında bilip bilmediklerimizi masaya yatıralım. 

Gerçekler: Bu güncelleme, makaleye girişte de bahsettiğim gibi, 3 Aralık 2020 tarihinde uygulanmaya başlandı. Yani, 3 Aralık tarihinden itibaren bu algoritma güncellemesinin etkisi hissedildi. Bütün temel güncellemeler gibi, bu güncelleme de herhangi bir kategoriye özgü değildi. Web siteleri;  dili, konumu, kategorisi ne olursa olsun bu güncellemeden etkilendi. Uzun lafın kısası bu güncelleme küreseldi.

Bu oldukça büyük bir güncellemeydi: Bu güncelleme, pek çok SEO uzmanı ve topluluklarına göre büyük bir güncellemeydi. Birçok kişi, organik arama trafiğinde %10 – %100 arası bir artış / azalış yaşadıklarını belirtti. 

Önceki Google SEO Güncellemesi

Bundan önceki güncellemeler: Bundan önceki güncelleme, Mayıs 2020 çekirdek güncellemesiydi. Büyük ve kapsamlı olan bu güncellemenin, tamamen kullanıma sunulması birkaç hafta sürdü. Mayıs 2020’den önceki temel güncelleme ise Ocak 2020 temel güncellemesiydi. Ocak 2020’den önceki güncelleme de Ekim 2019 çekirdek güncellemesiydi. Ekim 2019 güncellemesi, kendinden öncekilere göre oldukça zayıf bir güncellemeydi ve pek bir etki yaratmadı. Son olarak, Google 2019 Kasım ayında bir güncelleme daha yayınladı ancak bu güncelleme sadece yerel arama sonuçlarını etkiliyordu. 

Güncellemenin yayım zamanı: Bu temel güncellemenin yayımlanma zamanı da oldukça kritik.  Bu güncelleme, yılbaşından birkaç hafta önce uygulanmaya başlandı. Bundan dolayı, tatillerden hemen önce satış yapanların belirli endişeleri var. Güncellemeden kötü etkilenirlerse satış sayıları dibi görebilir. Öte yandan Google, bu güncellemenin Şükran Günü’nden sonra yayınlanacağını belirtmişti. Elbette bu mevcut endişe, Türkiye’deki sitelerde pek mevcut değil .

Siteniz kötü etkilenirse ne yapmalısınız ? Her algoritma beraberinde belirli değişiklikleri getirir. Bu değişiklikler, sitenizin olumlu ya da olumsuz etkilenmesine sebep olabilir. Peki olumsuz etkilenirse ne yapmalısınız ? Bir güncelleme sonrası sıralamalarınız düştüğünde, bu durum her zaman sitenizde sorun olduğu anlamına gelmez. Sektörel bir güncelleme olmuş ve siteniz ayak uyduramamış olabilir. Bu yüzden, biraz güncellemenin oturmasını beklemelisiniz. Güncelleme oturduktan sonra, hangi siteleri neden etkilediği çeşitli SEO topluluklarında tartışılmaya başlanacaktır. Bunları takip etmek iyi bir fikir olabilir. Google ilk sayfada çıkmak için tüm gelişmeleri takip etmek gerekiyor.

Tavsiye: Google, https://developers.google.com/search/docs/basics/get-started adresinde genel SEO tavsiyelerinde bulunuyor. Buradaki içeriklere bir göz atmak, faydalı olabilir. Elbette ‘’algoritma sonrası düşüşün ilacı bu sayfadır’’ demiyorum ancak bu rehbere göre sitenizi şekillendirmek zarar vermez. 

Neden önemsiyorum, neden önemsemelisiniz ? Siteniz bir algoritma sonucu darbe aldığında, bu durumu tersine çevirmek genellikle zordur. Google temel güncellemeleri gibi kapsamlı güncellemelerde, bu çok daha zordur. Bundan önceki güncellemeler birçok kişiye gösterdi ki, her gelen güncelleme artık pek çok değişikliği içinde barındırıyor. Artık bu güncelleme tamamen kullanıma sunulduğuna göre, sitenizin doğrusunu yanlışını masaya yatırmanın zamanı geldi. 

Unutmayın! Google kriterlerine uygun site tasarlarsanız, her algoritma sonucu aldığınız darbe azalır; hatta daha da ivme alırsınız. Bunu yaparak yukarıda birini paylaştığım Google kaynaklarından yardım alabilirsiniz.  

Picture of Mehmet Erbay
Mehmet Erbay

Özet geçiyorum :) Blogger baba, bilgisayar teknisyeni, 10 yıldır online dünyada.

Nereden Başlanmalı?

Blog nasıl açılır

Blog Nasıl Açılır?

Adım adım blog veya web sitesi açmanızı sağlayacak bir rehber. 2020 Yılı için google uyumlu bir site/blog nasıl açılır?

blog yazarak para kazanmak

Blog Yazarak Para Kazanmak

Blog yazarak kendi blogunuzdan ne kadar para kazanırsınız? 1000 kişi sitenizi ziyaret etse kazancınız ne olur?

Son Yazılar

Hangi Konuda Yardıma İhtiyacın Var?

blog nasıl açılır

Site/Blog Açmak

Tüm Detaylar

wordpress güvenlik

Site Güvenliği

Siteni Koru

Wordpress hatalar

Wordpress Hatalar

Hata Kodları

wordpress site hızlandırma

Wordpress Hız

Daha Hızlı olmak

Wordpress Seo

Wordpress Seo

Google 1. Sayfa

internetten para kazanmak

Para Kazanmak

Tüm Detaylar

Rehber Makaleler

Bilgi paylaştıkça güzel :) Yazılarımın başkalarına ulaşmasını aşağıdaki paylaş butonları ile yaparsan çok sevinirim.
Mehmet Erbay
Mehmet Erbay
Blogger

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir