Blogunuzu açtınız ancak sizin blogunuzdan kimsenin haberi yok. Sesinizi nasıl duyuracaksınız? Google’da ilk sayfada çıkmak için bazı işlemlerin yapılması gerekli. İnternet dünyasında buna SEO (Search Engine Optimization) kuralları da deniliyor. Ancak bu konuda genel olarak yabancı kaynaklara bağlı kalınması SEO’nun gelişim ivmesini düşürerek çalışmaların kısıtlanması ve yanlış adımlar atılmasına neden olmuştur. Bunun önüne geçmek amacı ile hazırladığım bu yazımda yanlış uygulanan bütün yöntemlerin nasıl ortadan kaldırılacağı ve SEO çalışmalarının dürüstlük ilkesini kullanarak Google’da üst sıralarda yer almak için doğru ve etkili sonuca nasıl ulaşılacağı anlattım.
İnsanoğlunun yaratıcılığını başarılı bir şekilde yorumlayan Google, bu yorumu en iyi şekilde algoritmasına uygulamış ve buna bağlı olarak da çok kısa süre içerisinde Dünya’nın en iyi arama motoru olmuştur. Bu nedenle web siteleri için Google’da üst sıralarda çıkmak çok önemlidir. Bu bağlamda yapılacak olan SEO çalışmalarının insan aklı ile çelişmemesi, doğru ve etik olması gerekmektedir. Zira web sitesi ziyaretçilerinin hoş karşılamadığı herhangi bir durumu Google da hoş karşılamayarak cezalandırmaktadır. Bu nedenle Google sıralama sonuçlarında iyi yerlere gelmek ve çalışmaların Google’ın gözünde geçerlilik kazanması için SEO’nun her ayrıntısına dikkat edilmesi gerekmektedir. Peki, SEO’nun amacı nedir? SEO, web siteleri için neden çok önemlidir?
#SEO’nun Önemi Nedir?
SEO, Türkçe’ye arama motoru optimizasyonu olarak çevrilmektedir. Yani SEO, Google da 1. sayfaya çıkmak için web sitelerin uyması gereken kurallar bütününü ifade etmektedir. Web siteleri Google arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak istiyorlarsa, gerek site içi gerekse site dışı çalışmalarını SEO kurallarına uygun şekilde yapmalıdırlar. Bu çalışmalar neticesinde web sitelerinde sunulan bilgi, ürün ve hizmetler hedeflenen kitleye daha çabuk ulaşabilecektir. Böylece, sanal ortamdaki faaliyetlerden elde edilen kar oranı da yükselmektedir.
Her web sitesinde milyonlarca başlık ve içerik mevcuttur. Web siteniz bu içeriklerin arasında nasıl fark edilecekirt? Bu sorunun cevabını tam olarak kavradığınız anda Google’da ilk sayfada çıkmak için neler yapılmasını gerektiğini de anlamış olacaksınız. SEO’nun önemi de tam bu noktada devreye girmektedir.
İnternet kullanıcıları, aramış olduğu hizmet ya da ürünü Google’da araştırıyor ve kullanıcıların yaptığı bu araştırmalar genel olarak ilk sayfalar ile sınırlı kalıyor. Kullanıcılar arama sonuçlarında 2. Sayfaya geçmeden aramayı sonlandırmaktadırlar. Çünkü ilk sayfada yer alan bilgilere ve hizmetlere daha çok güvenmektedirler. Bu nedenle, Google’da üst sıralara çıkma web sitesi sahipleri için çok önemlidir. Zira sıralama ile ilgili aksi bir durum yaşanır ise potansiyel müşterilerinizi kaçırmış olursunuz. Bu da satış fırsatını kaybetmek anlamına gelmektedir.
Google ilk sayfasında yalnızca 10 siteye yer verilmektedir. Bu açıdan bakıldığında Google’da ilk sayfada çıkmak için yaşanan rekabet ortamında yerinizi almak istemez misiniz? Cevabınız evet ise SEO’nun önemini anlamanız ve Google’da üst sıralara gelmek için gerekli çalışmaları yapmanız gerekir. Peki, nedir bu çalışmalar?
Google’da ilk sayfada çıkmak neye göre belirleniyor?
Site Hızı
Google sıralama kriterlerinden biri de sitemizin teknik altyapısının ne kadar güçlü olduğudur. Yani içerik olarak kod yığını olan bir site ve yavaş açılan bir sitenin Google açısından değeri çok düşük olacaktır. 2018 yılı için bir blogger‘ın sitesinde çözmesi gereken ilk problem site hızıdır diyebiliriz.
!!!Google özellikle HIZLI açılan sitelere ayrı bir önem vermektedir. Google kriterlerini sıraladığımızda bu kriter en önemlilerinden biridir.
Yazı içeriğiniz veya temanız ne kadar kaliteli olursa olsun yavaş açılan bir site Google açısından olumsuz olarak değerlendirilir ve sıralamarda üst sıralara çıkamaz. Bunun aslında en önemli sebebi Google kullanıcısını yönlendirdiği sitelerde zaman kaybetmesini istemiyor. Madem Google üzerinden gittiler o siteye hemen sonuca ulaşsın istiyor. Buna engel olan yavaş açılan siteleri de ne yazık ki hemen sıralamadan düşürüyor.
Bunun en iyi örnekleri YouTube, sahibinden, hürriyet gibi sitelerdir. Bu sitelere girdiğinizde açılış sayfalarında bir çok resim, video olmasına rağmen bi o kadar da hızlı açıldığını fark edeceksiniz. Bu firmalar Google’ın sırf HIZ kriterini karşılamak için aylık onbinlerce TL server ve host parası ödemekteler.
Peki biz site hızını artırmak için ne yapalım?
Bizim bireysel kullanıcı olduğumuz düşünüldüğünde sadece host için onca para harcayamacağımızı göz önünde alarak ucuz ama bir o kadar da etkili bazı yolları deneyebiliriz.
#İlk olarak yapmanız gereken benim de kulandığım W3 Total Cache eklentisini kurmak. Bu eklentiyi kurmak için:
- WordPress panelinizden > Eklentiler > Yeni Ekle > Arama kutusuna “W3 Total Cache” yazmanız yeterli çıkan ekrandan eklentiyi kurup yine Wordpress panelinizden > Eklentiler > Yüklü Eklentiler > Etkinleştir demeniz yeterli. Eklenti otomatik olarak sıkıştırma işlemlerini yapacaktır.
#Host Firmanızın yavaş olduğunu düşünüyorsanız, değiştirin.
Eklentiyi kurdunuz ama hala bir etki göremiyorsanız, büyük ihtimalle bulunduğunuz host firması size gereken hızı sağlamıyordur. Bu sebeple bir çok sitemde kullandığım Godaddy firmasının hostuna taşınmanızı tavsiye ederim.
Özellikle hız ve güvenlik konusunda (ddos koruma ücretsiz) şu anda Dünya’nın en iyisi diyebiliriz.
#CDN servislerini kullanın. Özellikle resim ve video içeriği çok olan hızını maksimuma çıkarmak isteyen firmalar için CDN hizmeti çok önemlidir. Bu hizmeti hosting paketinizin Türkiye veya dünya üzerine dağıtılmış versiyonu gibi düşünebilirsiniz. Yani sitenize ulaşmak için giren kişiler en hızlı hangi serverden ulaşabilecekler ise ordan siteniz açılacak. Son çare olarak kullanılabilinir.
#Herşeyi yaptınız olmadı ise son çare sitenizi daha basit bir temaya taşımak olacaktır.
İçerik
Google’da üst sıralara çıkma istediğinizi gerçekleştirmeniz için başarılı bir SEO çalışması yapmayı öğrenmeniz gerekir. Yani en çok aranan siteler arasına girmeniz için anahtar kelimelerinizin Arama Motoru Optimizasyonu olması gerekir. Peki, SEO uyumlu site çalışması için hangi adımlar izlenir? SEO mantığı nedir?
#Özgün ve Faydalı İçerikler Üretin
Herkesin hayali olan Google’da üst sıralara çıkmak için ilk olarak kaliteli bir içerik üretilmesi gerekmektedir. Google içerik konusunda çok hassastır. Bu nedenle hazırlanan içeriklerin Google’da üst sıralarda yer almanız açısından önemi çok büyüktür.
Google en doğru ve kaliteli bilgileri üreten web sitelerine ulaşmayı temel amaç edinmiştir. Bunu sağlamanın ilk yolu da tamamen özgün ve kopya olmayan içerikler üretmektir. En iyi SEO yönetiminin temeli kaliteli içerik üretebilmektir.
Aynı anahtar kelime ile Google’ın ilk sayfasında yer almak isteyen web sitelerin tamamının aynı içerik ürettiğini düşünelim. İçlerinden bir web sitesinin tamamen farklı ve özgün bir içerik üreterek kendi cümleleri ile aynı anahtar kelimeyi anlattığını fark eden Google, bu siteye sıralamada öncelik tanır. Bunun için sizlerde SEO uyumlu bir web sitesi hazırlamak istiyorsanız içeriğinizin özgün olmasına, diğerlerinden daha kaliteli bir içeriği olmasına dikkat etmelisiniz.
#Doğru keyword analizi ile hedefi 12’den vurun
Tamam, çok güzel bir makale yazdınız diyelim. Ancak hiç aranmayan bir konuda 10000 karakterden oluşan bir makale yazmanız sitenize hit getirmeyecektir. Peki o zaman nasıl bir içerik hazırlamalıyız ki, Google’da üst sıralara çıkalım.
İlk yapmanız gereken doğru konuyu bulmak. Bunu bir örnek ile açıklayalım;
- “Araba” kelimesinde ilk sayfaya çıkmak istediğinizi varsayalım. Google’da bu kelimeyi aradığımda karşıma çıkan siteler bu işe yıllarını vermiş, yüzlerce çalışanı olan siteler. Benim gibi bireysel bir kullanıcının bunları geçmesi ne yazık ki mümkün görünmüyor.
- Peki ne yapmalı? Hemen alternatiflere yöneliyorum ve “Elektirikli Araba” kelimesine geçiyorum. Bu kelime de araştırma yaptığımda ortaya çıkan sonuç genellikle haber sitelerinin yayınladığı yazılar. Bu konuda yapmam gereken şey bu kelimeye bağlı alternatifleri bulmak.
Bu kelimeli seçip yazımı hazırlamaya başlıyorum.-Başlık: Elektirikli Araba
-Alt Başlık 1: Elektirikli Araba Yapımı
-Alt Başlık 2: Elektirikli Araba Fiyatları
-Alt Başlık 3: Çin Elektirikli Araba Fiyatlarıbu şekilde başlık içlerini doldurup anahtar kelimelere vurgu yaparak yazımı hazırlıyorum.”Elektirikli Araba” kelimesi size Google’da üst sıralara çıkmak için zor geldiyse onun yerine Alt başlıklardan birini ana başlık olarak seçip “(Elektirikli Araba Fiyatları) o kelime ile arama alternatiflerinden faydalanabilirsiniz.
Google’da üst sıralarda çıkmak için başka neler yapılmalı?
#Doğru Domain seçimi
Web siteleri kurulurken temel amaç Google’da ilk sayfaya çıkmak olmaktadır. Bunun için ilk olarak domain almanız gerekmektedir. Bu aşamada tamamen stratejik düşünerek en iyi anahtar kelimelerin belirlenmesi gerekir. Domain alındıktan sonra site yapılandırması kısmında SEO uyumuna çok dikkat edilmelidir. Bu bağlamda her sayfa için ayrı bir SEO çalışmasının yapılması gerekir. Domain seçimindeki kararınız sizi SEO konusunda daha fazla bütçe ve emek harcamaktan kurtaracaktır.
Örnek: Elektirikli arabalar üzerine açılacak bir sitenin domaininde geçen elektirik veya araba kelimeleri size rakiplerinizi geçmede büyük bir avantaj sağlayacaktır. Tabi herşey bu kadar basit değil, sadece domain alıp 1. sayfada çıkmayı hayal etmek yanlış olur. Yapılması gereken diğer çalışmaları unutmamak gerekir.
#Tamamen SEO Uyumlu Link Üretin
Google arama motoru, sitenin ve içeriğinin özet halini SEO uyumlu linkte de görmek istemektedir. SEO uyumlu bir web sitesi oluşturmanın can alıcı noktalarından biri de budur. Peki, bu nasıl yapılabilir? Domain içinde verilen hizmetlerin ya da hedeflenen anahtar kelimelerin geçmesi web sitenizin Google’da üst sıralarda yer almasını sağlar.
Yani oluşturcağınız yazılar konunuz ile alakalı bir uzantıda olmalı. “Elektirikli araba” ile yazdığınız yazı siteadresiniz.com/elektirikli-araba şeklinde olmalı. Hatta yukarıda bahsettiğim gibi domaininiz içinde “elektirikli araba” kelimesinin geçmesi sizi o konudaki otorite sitelerden biri yapma konusunda yardımcı olabilir.
#Popülarite Kelimesinin Gereklerini Yerine Getirin
Web dünyasında meşhur olmak anlamına gelen popülarite, Google’da üst sıralarda yer almak için en etkili yollardan biridir. Web sitenizi popüler hale getirmek amacı ile yapılan her türlü reklam ile tanıtımlar sizi üst sıralara taşıyacaktır. Peki, sitenizin popüler olduğunu nasıl anlayacaksınız? Elbette bunu öğrenmenin kolay bir yolu vardır.
Popüler olan bir web sitesinin ziyaretçi sayısı sürekli olarak artar ve site içerikleri sosyal platformlarda doğal yollardan paylaşılmaya başlanır. Bu paylaşımlar ne kadar çok artar ise web sitesi de daha sağlam bir yapıya kavuşmaktadır.
#Doğal Popülarite Esasına Dayalı Bir Site İçeriği Oluşturun
SEO uyumlu web sitesi çalışmalarında anahtar kelimelerden biri doğallıktır. Doğal web siteleri arasında yapay içerikler üreten web siteleri Google tarafından fark edilmektedir. Google bu siteleri asla dikkate almaz. İçerikleriniz sadece hit çekmeye yönelik olmamalı.
Bu tarz hazırlanan siteler doğal SEO çalışmaları ile yani site sahiplerinin bilgisi dışında yapılmış olan paylaşımlar; bu da sitenin faydalı görülerek paylaşımlarının yapıldığını hissettirmektedir. Doğallığı yakalamanın temelinde ise çeşitlilik yatmaktadır. Tek düzen yapılan çalışmalar (sadece facebook paylaşımı, sadece twitter paylaşımı) yapay göründüğü için yapılan SEO çalışmalarının zamanının, yapısının, sayısının ve uygulama biçiminin çeşitlilik göstermesi web sitenizin kalıcı bir şekilde yükselmesini sağlar.
#Sadeliği İhmal Etmeyin
Birçok web sitesinin atladığı ancak çok önemli olan konuların başında sadelik gelmektedir. Google’a göre en iyi görsellik sadeliktir. Kolay ve sade bir ara yüz oluşturmak Google’da bot memnuniyetinizi sağlar. Bu da direkt olarak SEO açısından etkili olarak web sitenizi hedeflediğiniz üst sıralara taşır.
Site Dışı SEO Çalışması 2018’de de Önemini Koruyor
Her ne kadar “içerik kraldır” desekte, sadece çok kaliteli bir içerik yazılarak tüm sorunları çözemiyoruz. İlla sitemizin başka siteler tarafından bahsedilmesi yani linklenmesi gerekmekte.
Bu doğal yollardan şu şekilde oluyor; siz çok güzel bir yazı yazıyorsunuz bu yazıyı duyurmak için bazı forumlarda yazdığınız makaleden bahsediyorsunuz, sosyal medya da hesaplarınızda makalenizi paylaşıyorsunuz. Makalenizi okuyan insanlar o konuda bir yazı yazacaklarında sizin makalenizi referans veya kaynak gösteriyor. İşte bu durumda size doğal yollardan backlink dediğimiz linkleme gelmiş oluyor. Yani Google tarafından o konuda otorite siteler arasına giriyorsunuz.
Peki ya sizden hiçkimse bahsetmiyorsa?
🙂 İşte o zaman bu işi para ile yaptırtmanız gerekiyor. Nasıl mı? Yazdığınız konu ile ilgil Google’da arama yapıp, sizin konunuzda daha önce yazılan blog sayfalarına gidip, blog sahiplerine iletişim bölümünden mail atarak “tanıtım yazısı” yayınlatıyorsunuz. Gerçi bu yazının adı şu sıralar “haber bülteni” şeklinde popülerleşti. Olay bu kadar. Onlar yazınızı yayınladığında sizin de Google gözünde popülerliğiniz artıyor ve üst sıralara çıkıyorsunuz.
Veya twitter, facebook sayfa sahipleri ile iletişime geçip onlardan sitenizden bahsetmenizi istiyorsunuz. Tabi bunun içinde ödeme istiyorlar sizden 🙂 Biliyorum az çok işin ucu paraya çıkıyor ama google da ilk sayfaya çıkmış bir blog ile para kazanacağınızı da unutmayın tabi. Bu parayı toplamak için internetten para kazanmak adlı yazıma bakarak başka alternatiflerede göz gezdirebilirsiniz.
Özet:
Gördüğünüz gibi Google’da üst sıralarda yer almanız için SEO uyumlu web sitesi çalışması yapmanız gerekmektedir. SEO çalışmaları site içi ve site dışı SEO olmak üzere iki kısma ayrılır. Site içi SEO çalışmalarında, sitenin hem yazılım hem de tasarım açısından SEO’ya uyumlu hale getirilir. Site dışı SEO’da ise Backlink adı verilen referanslar kullanılmaktadır. SEO açısından sektöre göre önemi değişse de genel olarak % 60 oranında etki göstermektedir.
Web sitenizin hedeflediğiniz kullanıcı kitlesine ulaşmasını ve Google’da ilk sayfada çıkmak istiyorsanız Google arama motoru kurallarına uymalısınız. Arama motorunun mantığını çözerek gerekli çalışmaları yapmanız halinde Google’da en çok aranan web sitesi olmayı başarabilirsiniz. Tabi bunu söylemesi yapmaktan daha kolay 🙂