Videolu Anlatımlar

Blog Yazmak İçin 10 Önemli Tavsiye

blog yazmak
Blog yazmak konusunda kafanıza takılan sorular mı var?
Nasıl blog yazılır merak mı ediyorsunuz? Ben de yazabilirim ama nasıl yapacağım diye mi düşünüyorsunuz?

Eğer bu sorulara cevap arıyor, hem yazayım hem kazanıyım diyorsanız hazırladığımız bu rehber sizlerin yoluna ışık tutacaktır.

Yalnızca internet ortamında değil; kahve sohbetlerinde ya da iki kişi bir araya geldiğinde konusu açılan blog yazmak, blogger olmak ve bu işten para kazanmak konusu yaşadığımız çağın en merak edilen konularından biri olmaya  devam ediyor. Hayatınıza yeni bir renk katmak için içinizde ki o yazma duygusunu açığa vurmak ve yazdığınızda önemli bir işi yapmış olmak, size farklı bir heyecan katacak ve kendinizi önemli hissettirecektir.

Duygularınızı dillendirmek ya da bildiklerinizi başkalarına anlatmak istediğinizde her an ve kolayca yapabileceğiniz blogger olmak ve blog yazmak; kararlarınızı doğru verdiğiniz ve doğru yönlendirildiğiniz sürece oldukça kaliteli sonuçlara ulaşabileceğiniz  bir işlemdir.

Blog açmak ve blogger olmak oldukça basit. Birkaç adım ve birkaç yönlendirmeyle birlikte, ücretsiz veya cüzi miktarda bir ödemeyle blog sitesine sahip olabilirsiniz. Blog nedir veya nasıl blog açılır gibi konuları inceleyerek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Fakat blog sitesi açmayla olay bitmiyor.

Blog yazmak için sizlere birbirinden önemli tavsiyelerde bulunacağım. Daha doğrusu; blog herkes yazabilir ama başarılı olabileceğiniz, okuyucularınıza keyif verecek ve takipçilerinizi arttırarak, blog yazarak para kazanmaya başlayacağınız şekilde nasıl blog yazacağınız konusunda her yerde bulamayacağınız tavsiyelerde bulunacağım demek daha doğru olur sanırım.

Blog Yazmak İçin Bu Konulara Dikkat!

Hangi alanda daha donanımlıysanız o konularda yazmak hem daha kolay hem daha zevkli olacaktır. Örneğin bir kitap kurdusunuzdur, kitaplar hakkında bir blog açmak okuduğunuz kitapları tanıtmak onları anlatmak gerçekten çok zevkli bir iş olacaktır. Konu olarak söylemek istediğim dar bir yelpazede hareket etmektir.

Başarılı Olduğunuz ve Sevdiğiniz Konularda Yazın

Belki de kilit nokta burası. Her zaman sevdiğiniz, hoşlandığınız ve başarılı olacağınıza inandığınız konular üzerinden yazılar yazın. Blog sitenizin konusunu bununla orantılı olarak seçmeniz sonucunda, her zaman keyifli yazacağınız yazıların beğenilme oranı artacaktır.

Hayatın her alanına dair yazılar yazılabilir fakat her alanda yazmaya kalkışmak görülecek rağbeti minimuma indirmeye yetecektir. Çünkü geniş bir alanda bilgi toplamak ve uzmanlaşmak çok daha fazla zaman alacağından sizin de sıkılmanıza neden olacaktır. Başarılı bir blogger olmak için en önemli şart, tüm işlerde olduğu gibi, yaptığınız işi sevmekten geçmektedir.

Sevdiğiniz bir konu üzerinde yoğunlaşmak azminizi artıracak ve kaliteli işler çıkarmanızı sağlayacaktır. Blogunuzu sevmeniz için de kullanımı basit bir arayüz kullanmanız sizin için daha iyi olacaktır. Zaten blog yazan kişilerin yüksek bir oranı kullanımı basit olan wordpress içerik yönetim sistemini tercih etmektedir.

wordpress ile blog yazmak
wordpress ile blog yazmak daha popüler

Profesyonel Blog Yazarlarından Destek Alın

Her işin bir ustası vardır. Ustalar en kaliteli işleri çıkaranlardır. Blog konusunda kendini ispatlamış insanlara ulaşabilme şansınız, dijital ortam ve teknoloji çağında oldukça mümkün. Sizlerde blog açmadan önce profesyonel blog yazarlarıyla direkt görüşme yapabilir veya blog açmayla ilgili paylaşılan yazılardan kendinize pay çıkartabilirsiniz. Bu sayede, her zaman doğru bir rotada ilerleme fırsatına erişeceksiniz.

  • Annelik Üzerine yazacaklar için bloganne.com sitesini tavsiye edebilirim. Genel olarak anneler için faydalı bilgilerin verildiği bir site.
  • Teknoloji üzerine blog yazmak istiyor ve bu konuda kendi alanında kaliteli bir blogger arıyorsanız webtekno.com sitesi size iyi bir rehber olabilir.
  • Yemek bloğu yazmayı düşünüyorsanız. Sizin için güzel bir rehber olacak kevserinmutfagi.com sitesini takip edebilirsiniz.

Bunlar yüzlerce örnek bloggerlardan bazıları, bu kişilerin sitelerini takip edip merak ettiklerinizi sitelerin sosyal medya hesaplarından veya yazıların altındaki yorum bölümlerinden sorabilirsiniz.Ayrıca bu  konuda aklınıza takılan hersoruyu blogacmak.com sitesi üzerinden sorabilir, kaliteli bir blog sayfasının nasıl olacağı ve içeriklerin sizlere örnek teşkil etmesi adına sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Blog Yazmak İçin Acele Etmeyin, Sabırlı Olun

Blog sitenizin açtığınız anda zirvede olmasını beklerseniz, büyük bir hayal kırıklığına uğramanız çok sürmez. Her zaman sabırlı olup, aceleci tavırlardan kaçının. Daima basamakları tek tek çıkın. Sadece blog yazmakta değil her işte başarı azim ve çalışma ister. Her başarılı insan başarı merdivenlerini tek tek çıkmıştır.

blog yazmak sabır işi
Blog yazmak sabır gerektirir. Başarı aceleye gelmez.

Kaliteli alt yapı, güzel tema seçimi, her şey tamamlandıktan sonra tanıtımlar derken; blog yazma konusundaki yeteneklerinizle birlikte zaten başarı gelecektir. Ancak aceleci davranmanız, baştan kaybetmeniz anlamına gelir. Her yeni gün yazınızı biraz daha geliştirerek ilerlemeniz zamanla yaptığınız işin karşılığını almayı sağlayacaktır.

Blog Yazılarınızda SEO Uyumuna Dikkat Edin

Search Engine Optizimation yani SEO arama motorlarının ürettiniğiniz içerikleri anlamasına ve de sunmasına yardımcı olan bir yapıdır. SEO konusu  geniş ve ayrı bir konu olduğundan biz burada bu konuya girmeyeceğiz fakat video platformlarında paylaşılan videolar olsun bu konu üzerine yazılmış olan yazılar olsun size yeterince yardımcı olacaktır.

blog yazmak için seo bilinmeli
Blog yazmak için SEO kurallarına dikkate edilmeli

Bu öğrendiklerinizle birlikte, her zaman daha kaliteli içerikler üretebilir, sitenize yarar sağlayarak başarılı olabilirsiniz. Her zaman ‘’öğrenmenin yaşı olmaz’’ sözünü hatırlayıp, bilmediğiniz konularda sorular sormaktan kaçınmayın. Google’da ilk sayfaya çıkmak adlı yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Blogunuzun Sayfa Düzeni ve Temasının Çekici Olmasına Dikkat Edin

Okuyucular ya da genel olarak insanlar ilk izlenimlerini her zaman ilk gördükleriyle edinir. Bir yazıyı okumak için bir sayfaya girdiğinizde eğer sayfa çok kozmopolit bir yapıda ise sizde bir kaosu anımsatacak ve okumak dahi istemeyeceksiniz. Bu yüzden blog sayfanızda dikkat etmeniz gereken bir hususta sayfanızın düzeni ve temasıdır.

WordPress sizlere tema ve sayfa düzeni konusunda hazırlanmış içerikler sunuyor, wordpress ile hiç zorlanmadan hem kolay hem size özgü bir sayfa oluşturabilirsiniz. Bu konuda wordpress site kurmak adlı yazıma bakmanızı öneririm.

Bunları yapabilmek için bir bilgisayar dehası olmamıza gerek yok gerçekten basit işlemler. Bir bilişim teknolojileri sayfası ise eğer sayfanıza arka temada yeşil fonda bir tema seçebilirsiniz. Yani örnekle anlatmak istediğim temanızın ürettiğiniz içerikleri görsel olarak anlatabiliyor olmasıdır.

WordPress ile site kurmadıysanız ve bir blog sayfası oluşturduysanız (tavsiye etmiyorum) burada size Bootstrap adlı program yardımcı olacaktır. Bu biraz zaman alabilir fakat biraz özveri ve hırsla çok özgün bir blog sayfası oluşturabilirsiniz.

Bir diğer seçenekte bu işleri yapan ajanslarla iletişime geçip size özgü bir web tasarımı yapmalarını isteyebilirsiniz. Bu konu ile ilgili beni kirala hizmetime bakmanızı öneririm.

Kendinize ve Blogunuza Zaman Verin

Blog açtığınız ilk günden itibaren içerik yüklemeye başlamayın. Her gün düzenli olarak giriş yapacak kadar yeterli hissediyorsanız bu, mükemmel bir şey olarak karşınıza çıkacaktır. Ancak başlarda gelecek seyrek tutum sizlere olumsuz düşüncelere kapılmanız için bir dürtü oluşturacaktır. Bu düşünceleri aştıktan sonra, meyvesini yiyebilirsiniz. Çünkü sabrınızla birlikte, giderek gelişen bir kaleminizin olduğunu da anlayacaksınız.

blog yazmak zaman gerektirir

“On bin hareket çalışmış insandan korkmam, bir hareketi on bin kere çalışmış insandan korkarım” Bruce Lee’nin bu sözleri azmin kuvvetini nasılda ifade ediyor…

Bu nedenle, blogunuza ve kendinize biraz zaman tanıyın. Yazamadığınız zamanlarda zorlamayın ve en iyisi olmak için çabalayın. Ancak düzenli olarak yazmayada çalışın. Düzenli yazan bloggerların takipçileri gittikçe artacaktır.

Kopya İçeriklerden Kaçının

Her zaman içerik üreteceksiniz diye bir kaide yok. Ancak içerik üretemediğiniz zamanlarda blogunuzun boş kalması canınızı sıkıp, kopya içerik yayınlarsanız; sitenizin kalitesini her açıdan düşürürsünüz. Kopya içeriğe rastlayacak okurlarınızın gözünde ciddi manada değer kaybedebileceğiniz gibi, özellikle Google gibi bir çok algoritma kullanan büyük arama motorlarında da sorun yaşayabilirsiniz. Bu nedenle; az yazın, öz yazın. Blog yazmak için saçma ve uzun cümlelerden de kaçının.

Özgün olmak yaptığınız işin altına imzanızı atarken vicdanınızın rahat olmasını sağlar. Kendi düşünceleriniz, sizin doğrularınız sizin en özgün olduğunuz şeylerdir. Düşüncelerinizi yazıya aktarırken özgün olmak hem başarı hem de güven getirir. Bu sebep zamanla daha çok içerikte üretmenizi sağlayacaktır.

Blog yazmak kopya içerik sorunu
Blog yazmak için kopya çekmeyin

Blog Yazmak İçin Son Cümleler

Hayatınıza belkide yeni bir  anlam vermek için attığınız bu ilk adımla birlikte, her zaman başarılı olabileceğiniz eşsiz bir blog sahibi olmanız sizin elinizde ve zihninizde, zihninizde diyorum çünkü bir işi başarmak herşeyden önce ona inanmaktan geçer. Yalnızca azimli çalışma, sürekli çalışma ve en önemlisi; yaptığınız işi sevmeniz sizlerin başarı merdivenini tek tek çıkmanızı sağlayacaktır. Kendinizi hazır hissettiğiniz ilk an, bir saniye bile geciktirmeden, yazmaya başlayın! Blog yazmak sizin düşündüğünüz kadar zor değil.

Ve unutmayın ki internet olgusu devasa bir okyanusa benzer, birçok rakibiniz var ama unutmayın ki rakibi olmayan lider olamaz. En iyi olmak içinde en iyisini üretmek sizin elinizde.

Mehmet Erbay
Mehmet Erbay

Özet geçiyorum :) Blogger baba, bilgisayar teknisyeni, 10 yıldır online dünyada.

Nereden Başlanmalı?

Blog nasıl açılır

Blog Nasıl Açılır?

Adım adım blog veya web sitesi açmanızı sağlayacak bir rehber. 2020 Yılı için google uyumlu bir site/blog nasıl açılır?

blog yazarak para kazanmak

Blog Yazarak Para Kazanmak

Blog yazarak kendi blogunuzdan ne kadar para kazanırsınız? 1000 kişi sitenizi ziyaret etse kazancınız ne olur?

Son Yazılar

Hangi Konuda Yardıma İhtiyacın Var?

blog nasıl açılır

Site/Blog Açmak

Tüm Detaylar

wordpress güvenlik

Site Güvenliği

Siteni Koru

Wordpress hatalar

Wordpress Hatalar

Hata Kodları

wordpress site hızlandırma

Wordpress Hız

Daha Hızlı olmak

Wordpress Seo

Wordpress Seo

Google 1. Sayfa

internetten para kazanmak

Para Kazanmak

Tüm Detaylar

Rehber Makaleler

Bilgi paylaştıkça güzel :) Yazılarımın başkalarına ulaşmasını aşağıdaki paylaş butonları ile yaparsan çok sevinirim.
Mehmet Erbay
Mehmet Erbay
Blogger

16 Responses

  1. Mehmet bey bir yol göstermek için en iyilerden birisiniz sizi tercih ettiğim için mutluyum 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir