Videolu Anlatımlar

Localhost Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilgisayarla ilgili özelleşmiş o kadar çok terim vardır ki, ortalama bir insanın bu terimlerin ne anlama geldiğini bilmesi zordur. Bilmesinin gerekliği ise elbette tartışılır. Ben bugün, bu terimlerden biri olan localhostu açıklayacak ve kafanızdaki ‘’localhost nedir ?’’ sorusunu gidermeye çalışacağım.

Öncelikle, sunucu işleriyle çok haşır neşir değilseniz localhostu bilmenize gerek yok. Buna rağmen sırf merak olarak bilmek istiyorsanız, bu makale sizi fazlasıyla tatmin edecek.

Localhost Nedir? Ne İşe Yarar?

Localhost Nedir? – Bölüm 1

Localhost; yerel ana bilgisayar adresini yani loopback adresini açıklayan varsayılan addır. Örneğin, ‘’ping localhost’’ yazdığınızda, 127.0.0.1 ip adresine ping atılacaktır. Bu da, bir sunucuya yazılım kurarken bu işlemi bilgisayara yönlendirmek için kullanılır.

Localhost ne işe yarar?
Localhost Nedir ?

Sözlük benzeri tanımı bu şekilde. Bu cümleyi ezberleyip her gün tekrar etseniz bile pek bir şey kapacağınızı sanmam. O yüzden gelin, localhost nedir ? sorusuna daha detaylı yaklaşalım.

Localhost Nedir? Ne İşe Yarar? – Bölüm 2

Basit bir şekilde localhost; bazı yazılımlarla bilgisayarınızı sunucu gibi kullanabilmenize verilen isimdir. Bilgisayar terminolojisinde adı ‘’bu bilgisayar’’ ya da ‘’üzerinde çalışılan bilgisayar’’ anlamına gelir. Hatta birçok kişi ‘’ev bilgisayarı’’ terimini bile kullanır.

Not: Başta da dediğim gibi, sunucu işleri içinde değilseniz sizi pek ilgilendirmez. Yani, çocuğunuz bilgisayarın yavaş çalışmasından şikayetçiyse ‘’bilgisayardan nefret ediyorum der’’, ‘’localhosttan nefret ediyorum demez’’.

Localhost Neden Kullanışlıdır?

Burada basit bir örnekle konuyu özetleyeyim. Localhost nedir kısmını anladıktan sonra burası daha kolay.

Telefonunuz için yeni bir zil sesi oluşturduğunuzu farz edelim. Bunu test etmek için kendinizi aramak istiyorsunuz. Sürecin nasıl ilerleyeceğini görmek için numaranızı yazıp arayabilirsiniz. Tıpkı diğer numaraları arar gibi.

Basit bir test için bile numaranızı tuşluyor, telefon ağı onayını bekliyorsunuz. Peki ya bunu atlamanın kolay yolu olsaydı ? Telefonunuzda ‘’bu telefon’’ diye bir bölüm olsaydı ve orada kendi ağınız üzerinden test edebilseydiniz ?

İşte localhostun ana fikri budur.

Ağ geliştiricileri ve programcıları, test ettikleri şeyin internet üzerinde olmasından pek hoşlanmazlar. Onun yerine, kendi bilgisayarlarında çalışmalarının ellerinin altında olmasını severler. İşte bu nedenle, localhost oldukça pratiktir. İnternete göre bir nebze daha güvenli olması da cabası.

Bu geliştiriciler; test aşamasında oldukları programa localhost yazdıklarında, o bilgisayarın IP adresine referans eder. Dolayısıyla her bilgisayar için spesifik diyebiliriz.

Localhosta Farklı Bir Yaklaşım

Localhost sadece bir isim değil, aynı zamanda bir numaradır.

Kafanız karışmadan hemen konuya dalayım: Bir siteye girmek istediğinizde, tarayıcıya sitenin adresini yazarsınız. Örneğin amazon.com ya da facebook.com gibi. Aslında, bu sitelerin de birer IP adresleri vardır. Sadece üstleri alan adları ile örtülüdür.

Localhost ne 
işe yarar?
Localhost Nedir ?

Localhost kullananlar da; adres çubuğuna localhost yazdıklarında, siteye bağlanır gibi bilgisayarlarına bağlanırlar. Başka bir siteye bağlanır gibi yapıyor olsalar da, bağlandıkları şey kendi ana bilgisayarıdır. Pratik olarak, kendisine çok çok yakın bir siteye bağlanıyor gibi düşünebilirsiniz.

Neredeyse bütün ağ sistemlerinde localhost, 127.0.0.1 IP adresini kullanır. Bu adres, en yaygın kullanılan IPv4 loopback adresidir ve bu amaç için kullanılır.

Localhostu farklı boyutlarıyla ele aldığım bu makalenin, kafanızdaki ‘’localhost nedir?’’ sorusunu gidereceğini umuyorum. Sorularınız ya da eklemek istedikleriniz varsa yorum kısmını kullanabilirsiniz. Veya wikipedia’dan farklı bir anlatımı da okuyabilirsiniz.

Picture of Mehmet Erbay
Mehmet Erbay

Özet geçiyorum :) Blogger baba, bilgisayar teknisyeni, 10 yıldır online dünyada.

Nereden Başlanmalı?

Blog nasıl açılır

Blog Nasıl Açılır?

Adım adım blog veya web sitesi açmanızı sağlayacak bir rehber. 2020 Yılı için google uyumlu bir site/blog nasıl açılır?

blog yazarak para kazanmak

Blog Yazarak Para Kazanmak

Blog yazarak kendi blogunuzdan ne kadar para kazanırsınız? 1000 kişi sitenizi ziyaret etse kazancınız ne olur?

Son Yazılar

Hangi Konuda Yardıma İhtiyacın Var?

blog nasıl açılır

Site/Blog Açmak

Tüm Detaylar

wordpress güvenlik

Site Güvenliği

Siteni Koru

Wordpress hatalar

Wordpress Hatalar

Hata Kodları

wordpress site hızlandırma

Wordpress Hız

Daha Hızlı olmak

Wordpress Seo

Wordpress Seo

Google 1. Sayfa

internetten para kazanmak

Para Kazanmak

Tüm Detaylar

Rehber Makaleler

Bilgi paylaştıkça güzel :) Yazılarımın başkalarına ulaşmasını aşağıdaki paylaş butonları ile yaparsan çok sevinirim.
Mehmet Erbay
Mehmet Erbay
Blogger

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir