Bu makalede, ”DA ve PA Değeri Nedir?” ve “DA PA Değeri Sorgulama” üzerinde duracağım.DA PA değerleri, az çok SEO ile ilgisi olan kişilerin duymuş olabileceği değerler. Sitenin otoritesini gösteren değerlerden olan DA ve PA, aslında pek çok kişi tarafından yanlış şekilde biliniyor. Ayrıca ”DA ve PA Kaç Olmalı?” gibi konular ile ilgili de tavsiyeler vereceğim.
DA PA Değeri Nedir?
DA ve PA değerleri, MOZ aracının ”Moz Domain Authority Checker, Moz Page Authority Checker” gibi isimler altında sunmuş olduğu değerler.
DA (Domain Authority), sorgulanan sitenin domain otoritesini gösteren bir değer. Bu değer, sitenin aldığı backlinklerin DA değerine göre etkileniyor. Bunun haricinde alınan backlinklerin spam değeri ve sahip oldukları backlinkler gibi kriterler de mevcut ancak ana kriter yüksek DA değerine sahip backlinkler.
PA (Page Authority), sorgulanan sitenin sayfa otoritesini gösteren bir değer. Bu değer de tıpkı DA gibi alınan backlinklerin PA değerinden etkileniyor. Yine DA gibi birkaç kritere daha sahip olsa da asıl etken alınan backlinklerin PA değerinin yüksek olması.
Peki DA ile PA arasındaki fark nedir?
Domain otoritesi ve sayfa otoritesi deniliyor ancak bunun net açıklaması şu şekilde: Domain otoritesi ana sayfanıza gelen backlinklerden etkilenirken, sayfa otoritesi de alt sayfalarınıza gelen backlinklerden etkileniyor. Burada bahsettiğim etki, direkt bir etki. Yoksa elbette ki dolaylı yoldan birbiri üzerine etkileri mevcut. Son olarak aralarındaki belirgin farklardan biri de her alt sayfanın PA değerinin farklı olabilirken, DA değerinin bir adet ve ana domain adresinize tanımlı olması.
DA PA Nasıl Sorgulanır? DA PA Ölçme
DA PA değeri sorgulama için https://moz.com/domain-analysis adresine gitmeniz gerekiyor. Bu adreste ilgili alana sorgulamak istediğiniz site adresini girip sonuçları görebiliyorsunuz. Örnek olarak blogacmak.com adresini sorgulayalım.
Bu sayfada DA değerini, spam skorunu ve Moz aracının yakaladığı kelime sayısı gibi bilgileri görebiliyorsunuz. Blogaçmak için DA değeri 100 üzerinden 19 iken, spam skoru da %2 olarak sunulmuş.
PA değeri sorgulama için ise sayfanın biraz daha altına bakmamız gerekiyor. Yukarıdaki resimde de görebileceğiniz gibi, alt sayfalar için PA değerleri listelenmiş. Bu PA değerleri genel olarak birbirine yakın olsa da, birbirinden farklı olabiliyor. Bu durum, alt sayfalarınıza verdiğiniz önem ve aldığınız link ile ilgili.
DA PA Değeri Kaç Olmalı?
Burayı biraz kısa tutmak istiyorum çünkü ”DA şu, PA da bu olmalı” gibi bir kıstas yok. Bu değeri veren araç Google ile direkt bağlantılı olmadığı için, sitenin SEO performansı ile bu değerleri direkt olarak bağdaştırmak pek mantıklı bir seçim değil. Elbette bu değerler sitenin SEO gücü ile ilgili size bir fikir verebilir ancak bu değerleri tek kriter kabul etmek yanlış.
Aslında bu araçların popülerleşme zamanına baktığınız zaman, Google’ın Pagerank algoritmasının verilerini sunmayı bıraktığı döneme denk geliyorsunuz. Google, bir zamanlar siteleri 10 üzerinden değerlendiren Pagerank adlı bir algoritmaya sahipti ve sitenizin Pagerank puanını ?/10 şeklinde öğrenebiliyordunuz. Google’ın hala bu algoritmaya sahip olduğu düşünülse de, artık Pagerank değeri sorgulanamıyor.
İşte bu noktada Ahrefs, MOZ ve Majestic gibi araçlar ”site puanı sorgulama” mottosuyla Pagerank’ın boşluğunu doldurmaya çalışıyor. Ancak daha önce de dediğim gibi bu araçlar Google ile direkt bağlantılı olmadığı için çok bir anlam yüklemek doğru değil, rahatça manipüle edilebiliyorlar.
Site DA PA Değeri Sorgulama için Ahrefs
Artık DA ve PA değerlerinin MOZ aracına ait olduğunu ve Google ile doğrudan bağlantısı olmadığını biliyorsunuz. Bunun gibi birkaç değer daha mevcut. Bunlardan biri Ahrefs’in DR UR değerleri.
Ahrefs’in DR ve UR değerleri (Domain Rank, URL Rank), mantık olarak MOZ’un DA PA değerleri ile tamamen aynı sayılabilir. DR ve UR sorgulama için Ahrefs’in üyelik planlarından birine sahip olmanız ve Site Explorer kısmından sorgulama yapmanız gerekiyor.
Sorguladığınızda oldukça detaylı bir Overview (Genel Bakış) ekranı sizi karşılıyor. Bu ekrandan sitenizin Ahrefs sıralamasını, DR ve UR değerlerini, toplam backlink sayınızı, backlink alınan farklı domain sayısını, anahtar kelime sayısını ve aylık yaklaşık organik trafik gibi verileri görebiliyorsunuz.
Konuyu çok dağıtmadan yavaştan toparlayayım. İnternet üzerinde MOZ ve Ahrefs gibi ”da pa sorgula” amacına hizmet eden SEO konusunda size yardımcı olacak birçok araç bulabilirsiniz. Bu araçları seçerken dikkat etmeniz gereken şey araçların veri tabanlarının büyüklüğü. Ne kadar büyük veri tabanları varsa o kadar doğru sonuç sunma ihtimalleri artacaktır.
En İyi 10 PA DA Değeri Sorgulama Araçları
Umarım bu makale, ”DA PA değeri sorgulama, domain puanı sorgulama, dr ve ur öğrenme” gibi işlemlerin nasıl yapılacağı ile ilgili size rehber olur. Herhangi bir sorunuz olması dahilinde yorum kısmından daima sorabilirsiniz.
One Response
Çok güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş hocam teşekkürlerimi sunuyorum