Pasif gelir kaynakları, özellikle Covid-19 pandemisinin iş sektörlerini etkilediği şu dönem gibi spesifik zamanlarda oldukça hayat kurtarıcı olabilir. Peki, bu denli hayat kurtarıcı etkiye sahip olabilecek pasif gelir nedir ve nasıl elde edilir? Bu makalede pasif gelirin tanımı ve pasif gelir elde etmek için teknikler üzerinde duracağım.
Pasif Gelir Nedir?
Öncelikle, elde ettiğiniz gelirleri aktif gelir pasif gelir şeklinde 2 gruba ayırabiliriz.
Aktif gelir, sizin gidip çalıştığınız işlerden elde ettiğiniz paradır. Örneğin bir devlet memurusunuzdur, gidip 09.00-17.00 mesainizi yaparsınız ve aylık maaşınızı alırsınız. Bu aktif gelirdir, çünkü o para için belirli bir zaman diliminde emek verirsiniz, o para size kendiliğinden gelmez.
Pasif gelir ise tam olarak size kendiliğinden gelen paradır. Elbette ortada bir emek vardır, yatırımsız pasif gelir genellikle olmaz ancak aktif gelirdeki gibi düzenli bir emekten söz etmiyorum. Örneğin, bir eğitim seti oluşturursunuz ve satışa koyarsınız. Bu, pasif gelir örneklerinden biridir. Eğitim setini her satacağınız sefer baştan sona oluşturmazsınız, hazır eğitimi alıp müşteriye teslim edersiniz. İşte bundan bahsediyorum.
Pasif gelir tanımını ve aktif gelir ile arasındaki farkı anladıysanız, şimdi size pasif gelir yaratma için bazı yöntemler sunacağım.
Pasif Gelir Kaynakları ile Nasıl Gelir Elde Edilir?
Direkt olarak pasif gelir kaynakları bölümüne geçmeden önce birkaç şey söylemek istiyorum. Yukarıda da bahsettiğim gibi, pasif gelirde düzenli bir emek söz konusu değil ancak bir noktaya kadar dişinizi sıkmanız gerekiyor. Ne mi demek istiyorum?
Yine eğitim seti örneğimizi ele alalım ve farz edelim ki Python öğrenme ile ilgili bir eğitim seti hazırlıyorsunuz. Bu eğitim setini hazırlayabilmeniz için:
- İyi bir derecede Python bilmeniz, çünkü eğitim seti hazırlıyorsanız eğitim verecek seviyede olmanız gerekli
- Eğitim setini hazırlamanıza yardımcı olacak ve video çekme, render alma gibi işlemlerde zorlanmayacak bir bilgisayar
- Eğitim setini hazırlayıp piyasaya sürene kadar için düzenli emek vermeniz
gerekmektedir. Daha da genişletilebilir bir liste ama ben basit hatlarıyla ele almak istedim. Bu listeye baktığınızda göreceğiniz şey, pasif gelir elde etme için maddi manevi kaynakların gerektiği.
- Eğitim verecek seviyede Python bilmeniz için bu dile ciddi bir zaman harcamanız gerekir.
- Güçlü bir bilgisayarı alacak paraya sahip olmak için de Türkiye şartlarında çok çalışmanız gerekir.
- Eğitim setini hazırlayıp piyasaya sürene kadar da çekimler ve diğer işlemler için zamanınızın belirli bir kısmını buraya ayırmanız gerekir.
Bu liste uzayabilir ancak işin özü şu: Pasif gelir kaynakları, emek olmadan yemek olmaz mantığıyla çalışmaktadır. O nedenle emek ve zaman harcamadan para kazanma derdine düştüyseniz, pasif gelirler pek de size göre değil. Elbette pasif gelirler uzun vadede bu noktaya gelecek ve size para getirecek, ancak o noktaya gelene kadar emek ve zaman harcamanız gerekiyor.
Bu harcayacağınız emek, pasif gelir çeşitleri için farklılıklar gösterebilmektedir. Örneğin bir ev satın alıp onu kiraya vermek de pasif gelir sınıfına girebilir ancak kurs hazırlama gibi bir süreç mevcut değildir. Sadece evin kendi parasını amorti edip kâra geçmeyi beklemeniz gerekir. Uzun lafın kısası harcayacağınız emeğin miktarı ve türü, pasif gelir yönteminize göre şekilleniyor.
Emek olmadan yemez olmaz (pasif gelir bazında belirli bir noktaya kadar) konusunda hemfikirsek pasif gelir kaynakları bölümüne geçebiliriz.
Pasif Gelir Kaynakları ve Teknikleri
Bu başlık altında sıralayacağım yöntemler, spesifik olarak bir kategori üzerine yoğunlaşarak kaleme alınmadı. Kimi yöntemler ”öğrenciler için pasif gelir” kategorisine sokulabilirken, kimi yöntemler ise ”internetten pasif gelir elde etmek” gibi kategorilere sokulabilir.
Öğretici ve Bilgilendirici İçerikler Satmak
İnternetten para kazanma makalemde de değindiğim ”kurs, e-kitap gibi içerikler” satmak konulu bu madde, en popüler pasif gelir teknikleri arasında gösterilebilir. ”Pasif gelir nasıl elde edilir?” bölümünde verdiğim örnek de zaten bu madde üzerineydi ancak burada biraz daha genişletebiliriz.
Bu maddeden pasif gelir kazanma amacınız varsa, insanlara satabileceğiniz bir e-kitap, kurs, rehber içeriği hazırlamanız gerekiyor. Genelde pasif gelir üzerine makalelerde sadece Udemy örneği verilip geçiliyor ancak iş bununla sınırlı değil. Tabii ki bir kurs hazırlayıp Udemy’de satabilirsiniz ancak başka pazarlar da var.
Örneğin, R10 ve Wmaracı gibi popüler webmaster forumları üzerinden de satışlar yapabilmeniz mümkün. Üstelik sadece kurslarla sorunlu değil, bu tarz forumlarda backlink arşivini satan insanlar da var ve bu pasif gelire güzel bir örnek. Arşivlerini bir kez oluşturup derliyorlar ve bunu forumda satıyorlar, satış olunca tek yapmaları gereken bir indirme linki bırakmak oluyor.
Eğer iyi olduğunuz bir konu varsa (bu SEO, yazılım, tasarım gibi alanlar olabilir), bu becerinizi bir kursa ya da arşiv gibi içeriklere dönüştürüp satabilirsiniz. Eğer gerçekten içi dolu içerikler satıp insanlara ihtiyacı olan bilgileri veriyorsanız, birkaç satıştan sonra satışlarınız katlanacak artacaktır.
Ev Satın Alıp Kiralamak
Evin kirası ile elde edilen gelir, yatırımınız varsa en mantıklı pasif gelir fikirleri arasında. Daha önce de bahsettiğim gibi kurs hazırlama gibi süreçlere girip o tarz bir emek harcamıyorsunuz tabii ki ama kendine göre riskleri var. Bu pasif gelir fikrini seçmeden önce 3 şeyi iyi değerlendirmeniz gerekiyor:
- Yatırımınızdan aylık ya da yıllık ne kadar gelir bekliyorsunuz
- Evin masrafı ve ekstra masraflar (tapu belge ücretleri vb.)
- Evi satın almanın finansal riski (krediler, borçlar vs.)
Aylık pasif gelir elde etmek için güzel bir seçenek olan ev kiralamada, bu 3 madde konusunda bir endişeniz yoksa (maddi anlamda) düşünmeniz gereken farklı şeyler var.
Örneğin ev kiralama pasif gelirinizden yıllık 12.000 TL gelir elde etmek istediğinizi varsayalım ve evin borcu olduğu için kredi ödemeye vs. devam ediyorsunuz (Evi direkt elinizdeki parayla aldıysanız o ayrı bir durum ama burada bunun üzerinden örneklendireceğim). Evin kredi ödemesi ve emlakçı ücreti gibi masraflar size aylık 2.000 TL’ye geliyorsa aylık 3.000 TL kira almanız gerekiyor ki net bir gelir elde edesiniz.
Benim makalenin başlarında verdiğim evin kendini amorti etmesi olayı ise şöyle: Aylık masrafınız (bizim örneğimizde 2.000 TL) kadar kira alıyorsunuz ve ev kendi kendini ödüyor. Evin borcu bittiğinde ise aldığınız kira net olarak cebinize giriyor. Elbette ilk senaryomuz çok daha avantajlı.
Affiliate Marketing (Satış Ortaklığı)
Satış ortaklığı yöntemi, internet üzerinde çevresi olan kişiler için güzel pasif gelir yöntemleri arasında. Mantığı ise çok basit, satış ortaklığı yapan bir kurum ile anlaşıyorsunuz ve 3. taraf ürünleri bloğunuz ve sosyal medyanız gibi platformlarda pazarlıyorsunuz. Pazarlama yönteminiz ise bir link ile oluyor ve o linke tıklayıp ürünü satın alan kişilerden ürünün satış miktarının bir kısmı kadar para kazanıyorsunuz.
Burada kritik nokta yüksek bir kitleye sahip olmanız çünkü satış başına çok yüksek yüzdelerle gelir elde etmiyorsunuz. Niche ve yüksek kitleli bir bloğa sahipseniz ve bloğunuzun kategorisi ile ilgili bir satış ortaklığı planındaysanız verim alabilirsiniz.
Örneğin, MyThemeShop‘un satış ortaklığı programı var ve satılan tema başına belirli bir ücret de siz alıyorsunuz. WordPress ile alakalı yüksek trafikli siteler için bulunmaz bir fırsat çünkü direkt olarak sitenin kategorisine ve kitlesine hitap ediyor.
İndirimli Ürün Yakalayıp Satmak
Pasif gelir oluşturma için çok emek istemeyen bir yöntem olan ürün alım satımı yapmak, piyasası iyi olan ürünlerin indirimini yakalayıp insanlara normal fiyatından yahut normal fiyatının bir tık daha altından satmak ile mümkün oluyor.
Bazen Amazon, Hepsiburada ve Trendyol gibi sitelerde indirimler ve kuponlarla ciddi indirimler yakalanabiliyor. Bu ürünler piyasası olan (insanlar tarafından sürekli alınıp satılan) ürünler ise, indirimli fiyattan ürünü alıp eski fiyatından insanlara satabilirsiniz.
Bu yöntemi doğru çalıştırmak için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var:
- Piyasayı iyi bilmeniz gerekiyor. Hangi üründe yapılan indirimin gerçekten ”indirim” olduğunu söyleyebilecek konumda olmalısınız.
- Hangi ürünlerin insanlar tarafından daha çok satın alınıp hangilerinin alınmayacağını iyi tayin etmeniz gerekiyor. Aksi halde indirimli aldığınız üründen gelir elde etme şansınız azalır ve ucuza satmak durumunda kalabilirsiniz.
- İndirimlerden hızlıca haberdar olacak mecraları takip etmeniz gerekiyor. Donanımhaber forumunun sıcak fırsatlar bölümü gibi yerleri takip edebilirsiniz.
Borsa ve Kripto Para Yatırımları
Eğer iyi bir bilginiz varsa borsada pasif gelir elde edebilirsiniz ancak her ihtimale karşı dikkatli olmanız gerekiyor. Borsada ciddi para kaybeden insanları elbet duymuşsunuzdur. İşin pasif gelir kısmı ise sağlam bir yatırım yapıp beklemek aslında. Bu yatırımın iyi olup olmadığının seçimini, sizin borsa bilginiz belirleyecek. Eğer çevrenizde bu konuda gerçekten bilgili ve tecrübeli kişiler varsa onlara danışıp borsaya girebilirsiniz. Eğer tereddütleriniz varsa ufak miktarlarla da deneyebilirsiniz ancak bilginiz ve çevrenizde size yardımcı olacak kişiler yoksa girmenizi tavsiye etmem.
İşin kripto para kısmı ise çok daha tehlikeli bir yer olmasına karşın iyi kazançlar elde edilebiliyor. Bu bölümde borsaya göre çok daha şüphe var çünkü kripto paraların geleceği ile ilgili endişeler mevcut. Pasif gelir, coin ile elde edilebilir ancak asıl soru hangi coin ve gelirin ne zaman elde edileceği.
Kripto paralar ve borsalar ile ilgili yatırım tavsiyesi vs. asla vermiyorum hatta bilginiz yoksa bulaşmamanızı tavsiye ediyorum. Ancak illa yatırım yapmak istiyorsanız kripto paralar için bilinen borsalarda oynamanızı tavsiye ederim. En çok duyulan kripto para borsalarından biri olan Binance, pasif gelir için iyi bir borsa seçimi olabilir ancak yine de detaylıca araştırmanızı tavsiye ederim, doğrudan bir tavsiyem söz konusu değil.
Blog ile Pasif Gelir Elde Etmek
Blog yazarak para kazanma makalemde anlattığım yöntemlerin birkaçını pasif gelire uyarlayabilirsiniz. Bir blog açtığınızda ve iyi-kötü bir ziyaretçi kitlesi elde ettiğinizde, önünüzde pek çok internetten pasif gelir kaynağı belirir. Bu pasif gelir kaynaklarından en popülerleri şunlar:
- Footer/Sidebar Link Satışı
- Banner Reklam Satışı
- Tanıtım Yazısı Satışı
- Google Ads. gibi Firmalar
Bunları neden pasif gelir sınıfına alıyoruz hemen açıklayayım. Gelişmiş bir bloğa sahip olduğunuzda, R10 ve WmAracı gibi webmaster forumları üzerinden tanıtım yazısı, banner ve backlink satışı yapabilirsiniz. Bu satışlarda alıcıların baktığı birkaç kriter bulunur. Bunları basitçe şöyle özetleyebilirim:
- Sitenin kategorisi (Genelde tanıtım yazısı satın alacakları siteyle eşleşen bir kategori isterler)
- Sitenin günlük ziyaretçi sayısı
- Sitenin DA PA değeri
- Sitenin yaşı ve içerik sayısı vs.
gibi kriterlerden bahsediyorum. Bu kriterlere ve türevlere göre bloğunuzu geliştirdikten sonra satışa başlayabilirsiniz. Sitemde bu kriterleri geliştirmenin yollarını genel olarak anlatıyorum, örneğin DA PA sorgulama içeriğinde bu algoritmanın mantığından bahsettim.
Tanıtım yazısı satışında tek yapmanız gereken, size gelen yazıyı sitenize eklemek ve ücretinizi almak. Link satışlarında ise aylık anlaşmanıza göre o linki footer ya da sitenizin belli bir kısmına eklemek. Banner reklamda da aynı şekilde düşünebilirsiniz. Yani bu gelirler tam olarak düzenli pasif gelir kaynağı, sitenizin istikrarı bozulmadığı sürece bu şekilde gelir elde etmeye devam edebilmeniz mümkün.
Google Ads ise gerçek anlamda hiçbir şey yapmadan elde edebileceğiniz bir pasif gelir kaynağı, sadece sitenizin istikrarını bozmamanız gerekiyor. Tabii bu örneklemde sitenizin ortalama üstü bir ziyaretçi kitlesine sahip olduğunu varsayıyorum. Detayları Google Ads ile para kazanma makalemde inceleyebilirsiniz.
Instagram ve Youtube Gibi Sosyal Medyalardan Pasif Gelir Kazanma
Blog ile pasif gelir elde etmek ile sosyal medyaları hemen hemen aynı mantıkta düşünebilirsiniz. Siz bir sayfasınız ve kategoriniz çizgisinde düzenli paylaşımlarınıza devam ediyorsunuz, ortalama da bir takipçi kitleniz olduğunu varsayalım. Sayfa kategorinize uygun reklamlar alarak pasif gelir elde edebilirsiniz, tek yapmanız gereken reklam gönderisini ya da hikayesini paylaşmak olacaktır.
Burada birkaç tüyo daha fazla reklam almanızı sağlayabilir:
- Bir süre düzenli olarak paylaşımlara devam etmek ve reklam almamak
- Kitle kazanmak için sayfa kategorinizle ilgili başka sayfalara reklam vermek ve belirli bir kitle elde etmek
- Sayfa kategorisini kaliteli paylaşımlar yapabileceğiniz ve en çok reklam verilen kategorilerden seçmek. Örneğin ağırlıklı olarak oyun sayfaları ya da siteleri reklam veriyorsa, oyun ağırlıklı bir sayfa açmayı düşünebilirsiniz ancak bu kategoride kaliteli paylaşımlar yapabiliyor olmanız da önemli.
Instagram mantığına sahip sosyal medyalarda bu tüyolar işe yarar ve düzenli pasif gelir elde edebilirsiniz.
Youtube bazında da kaliteli içerik üretebileceğiniz bir kanal açmak size az da olsa para kazandırabilir. Neticede her kategorinin ve her türlü içeriğin alıcısı çıkabiliyor. Youtube bazında Google Ads ile de gelir elde edebilirsiniz ve pasif gelirinizi 2 koldan elde edebilirsiniz.
Stok Fotoğrafçılık Yapmak
Pasif gelir getiren işler arasında sevenin oldukça keyifli yapacağı işlerden olan stok fotoğrafçılık, doğru fotoğraf ve doğru platform kombinasyonuyla iyi gelirler kazandırabiliyor. Stok fotoğrafçılık ile para kazanma mantığı ise basit: Stok fotoğraf siteleri, fotoğrafı çeken kişiden fotoğrafı alıyor ve satışa çıkarıyor. İhtiyacı olan kişiler ya da kurumlar da fotoğrafı platform üzerinden satın alırsa fotoğrafı çeken kişiye belli bir miktar komisyon ödeniyor.
Basitçe tek yapmanız gereken kaliteli fotoğraflar çekip bunları ilgili platformlara servis etmek. Daha sonra satışlar olursa gelirinizin tadını çıkarabilirsiniz.
Mobil Uygulama Oluşturmak
Eğer gerçekten insanların işini kolaylaştıracak ya da ilgisini çekecek mobil uygulama fikrine ve kodlayacak bilgiye sahipseniz, en azından bu fikri bir denemenizi tavsiye ederim. Uygulama yaparak pasif gelir elde etmek ise şu şekilde oluyor: Uygulamanıza Google reklamları alabiliyor ve tam anlamıyla pasif gelir elde edebiliyorsunuz. Diğer bir senaryo ise dışarıdan kendi anlaşmalarınızla reklam almak. Tıpkı blog ve sosyal medya ayağında olduğu gibi tek yapmanız gereken reklamı eklemek.
24 Pasif Gelir Kaynakları
Uzun uzun okumakla uğraşmak isteyenler için hap tekniklerin bulunduğu listeyi aşağıdaki gibi sunuyorum. Bu listedeki teknikler, üstte açıkladığım teknikleri ve daha fazlasını içerir. Pasif gelir uygulamaları gibi bazıları pek güven vaat etmeyen uygulamaların aksine, pasif gelir getiren işler mantığıyla hazırlanan bir listedir.
- Udemy gibi platformlar üzerinden kurs satmak
- R10 ve WmAracı gibi forumlarda insanların işine yarayabilecek arşiv ve vb. materyaller satmak
- E-kitap yazmak
- Instagram sayfası oluşturmak
- Mobil uygulama kodlamak
- Stok fotoğraf sitelerine fotoğraf servis etmek
- Youtube kanalından Google Ads ve diğer anlaşmalar ile gelir elde etmek
- Borsalar ve temettü hisseleri
- Kripto paralar
- Dropshipping
- Affiliate marketing
- Ev kiraları
- Depo satın alıp kiralamak
- Blog açmak
- İndirimli ürün satın alıp satma
- Ekipman kiralama
- Oda kiralama
- Araç kiralama
- Döviz
- İş makinesi kiralama
- Altın
- GYO yatırımı
- Otomat yatırımı
- Faiz
Bu yöntemler (özellikle kripto para ve borsa gibi bölümler) direkt olarak tavsiye amacı içermemektedir, bir fikir olarak sunulmuştur.
Umarım bu makale, kafanızdaki ”Pasif gelir nasıl yaratılır? ve Pasif gelir teknikleri nelerdir?” gibi soru işaretlerinizi giderici olmuştur. Sorularınız olması takdirinde yorum kısmından sorabilirsiniz.