Videolu Anlatımlar

Profesyonel WordPress Email Aboneliği Oluşturma

Wordpress Email Aboneliği Oluşturma

WordPress mail aboneliği ile artık siz de site ziyaretçilerine yeni yazdığınız makaleler hakkında veya son ürünlerinizi tanıtmak için mail gönderebilirsiniz.

Şimdi WordPress’de nasıl mail abonelik sistemi oluşturacağınızı öğrenmek ister misiniz ? 

E-posta abonelik sistemi sayesinde yaptığınız e-mail pazarlama, ziyaretçilerinize ulaşmada tek başına çoğu zaman sosyal medyadan daha etkilidir. Bununla beraber kitlenizle sürekli olarak iletişimde kalmanın basit yollarından biridir. 

Not: Burada anlatacağım sistem, en iyi sistemler arasından sizin için özenle seçtiklerimdir. Umarım blogunuzu/sitenizi büyütmede faydası olur.

WordPress email aboneliği sistemi kurulumu konulu bu makalemizde, WordPress’e e-posta abonelik sisteminin nasıl kurulacağını anlatacağız. Bu rehber, yeni başlayan/başlamayan bütün kullanıcı tipleri için uygundur.

WordPress Email Aboneliği Eklentisi Kurulumu: Kapsamlı Rehber

E-Posta Abonelik Sistemi Nedir ? Ne İşinize Yarar ? 

E-posta abonelik sistemi; sizden düzenli olarak mail almayı kabul eden bir gruba, istediğiniz mailleri gönderebilmenizi sağlar. Bu göndereceğiniz mailler; sitenizde yaptığınız bir güncelleme, paylaştığınız bir yazı veya medya olabilir. 

Bir abonelik sistemi oluşturmak; sizden mail almayı kabul eden kitlenizle, sürekli iletişim halinde kalmanızı sağlar. 

Genel olarak kullanıcılar bu sisteme bir form aracılığıyla ulaşır. Forma mail adreslerini girip sizden mail almak istediklerini onaylarlar, dilerlerse bunu daha sonra iptal de edebilirler. 

E-Posta Pazarlaması Neden Önemlidir ? 

E-posta abonelik sistemi ile yapılan pazarlamaya e-posta pazarlaması denilmektedir. Bu pazarlama sayesinde listenizdeki pek çok aboneye anında ulaşabilir ve kitlenizi arttırabilirsiniz. 

Bazı orta halli sitelerde, e-posta pazarlaması sosyal medya pazarlamasından daha çok etki göstermektedir. Bunun sebebini sorgularsak çok basit bir cevaba ulaşırız: Sosyal medya genel bir mesajken, e-posta tamamen kişisel bir mesajdır. Abonelik eklentileri sosyal medya dan gelecek hitten çok daha kaliteli bir ziyaretçi kitlesini sitenize kazandıracaktır.

E-mail pazarlamasının diğer önemli avantajlarını da şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Erişim Garantisi: Yeni bir yazı paylaştığınızı sosyal medyadan duyurduğunuzda, sosyal medya algoritmalarının azizliğine uğrayıp, bazı ziyaretçilerinizin ana sayfasına düşmeyebilirsiniz. Ancak e-mail pazarlamasında durum böyle değildir. Sitenizin abonelik sistemine üye olan bir kişi, düzenli olarak e-mail kontrolü yapıyordur. Düzenli kontrol yapan birinin de sizin mailinizi görmeme ihtimali çok düşüktür.
  • Sahiplik: Paylaşım yaptığınız sosyal medya platformlarının sahibi siz değilsiniz. Herhangi bir sebepten dolayı hesabınız kapansa ya da saçma bir güncelleme gelse, söz sahibi olamıyorsunuz. E-mail abonelik sistemi ise neredeyse tamamen size ait olan bir sistem. Sınırları siz belirliyorsunuz, sosyal medya karakter sınırlaması kurallarına (twitter)  vs. takılmadan özgürce pazarlama yapabiliyorsunuz.
  • Kullanıcı Hedefleme: E-mail pazarlamasının diğer bir avantajı ise kullanıcı filtrelemesi yapabilmeniz. Yani örneğin bir ürünü A bölgesinde piyasaya sürüyorsanız, sadece A bölgesindeki kullanıcıların maili almasını sağlayabilirsiniz. Sosyal medyada ise böyle bir opsiyonunuz yok. 
  • Gelir Artışı: Yukarıda saydığımız maddelerin sonucu olarak, erişiminizi ve kitlenizi arttıracaksınız. Bu da size ekstra gelir olarak dönecektir.

Peki kafanızda ‘’E-posta kullanan kaldı mı ?’’ gibi bir soru belirdi mi ? Belirmesi normal çünkü bu konuda ‘’e-posta artık öldü’’ gibi yanlış bir algı var. E-posta öldüyse, neden her sosyal medya sitesine kayıt olurken e-posta ile kayıt oluyorsunuz ? 

E-posta, geride bıraktığımız 20 yılın en güvenilir iletişim aracıydı ve kullanımında bir düşüş yaşamadı. Bununla beraber, bir e-posta listesi oluşturmanın, sosyal medya hesabına takipçi çekmekten daha kolay olduğunu da hatırlatalım. 

Facebook ve Instagram, reklamlar için ücret ödemediğinizde, gönderilerinizi görebilecek takipçi yüzdesini sınırlar. Yani 500 takipçiniz varsa 500’ü de paylaştığınız gönderiyi görmez, oldukça düşük bir yüzdesi görür. Aynı durum Twitter’da da vardır. Bir tweet attığınızda belli bir takipçi yüzdenize atarsınız. 

E-posta pazarlamasında ise durum tam tersidir. E-posta listenizdeki kişilere bir mail attığınızda, o mail tüm listeye ulaşır ve kullanıcı açana kadar da gelen kutularında kalır. 

Sosyal medya sitelerinin son bir dezavantajını daha belirtelim: Bazı sosyal medya siteleri zaman içinde popülerliğini kaybedebilir. Buna MySpace’i örnek verebiliriz. Bu durum sizden bağımsız geliştiğinden yapabileceğiniz bir şey yoktur, sosyal medya kitlenizin erimesini izlersiniz.

Öte yandan, e-posta derken, internetin doğuşundan beri ortada olan bir iletişim aracından bahsediyoruz.

E-Posta Abonelik Sistemini Kurmaya Nereden Başlamalısınız ? 

Her şeyden önce, bir e-posta servis sağlayıcısına ihtiyacınız var. Bu tarz sağlayıcılar, e-posta ulaştırma konusunda uzmanlaşmıştır ve postanızın listenizdeki her kişiye ulaştığından emin olurlar. 

E-posta dağıtımı için WordPress’i kullanabilirsiniz ancak bunu asla ama asla tavsiye etmemekteyiz. Bugün Facebook, Amazon ve Apple gibi dünya devleri bile, 3.taraf bir e-posta servis sağlayıcısı ile çalışmaktadır. 

Neden 3.taraf bir sağlayıcı kullanmanız gerektiğine dönelim. Bu şirketler e-posta ulaştırma altyapılarına, postanızın spam klasörüne düşmemesi için ciddi yatırımlar yapar. Bütün bunların dışında, e-posta pazarlama stratejinizi geliştirmek için size ekstra araçlar sunabilirler. Mesela abonelik formunuzu açılır pencere ile daha görünür kılabilirsiniz.

Hangi e-Posta Sağlayıcısını Kullanmalıyım ? 

E-posta sağlayıcılığı sektörü; oldukça rekabetli bir sektör olduğundan, internet üzerinde pek çok kaliteli sağlayıcı bulunmaktadır. 

Biz bu rehberin anlatımını MailChimp üzerinden yapacağız. MailChimp, ücretli/ücretsiz planlar içeren kaliteli bir e-posta sağlayıcısı. ThemeForest üzerindeki pek çok tema, tema demolarının abonelik sistemlerini MailChimp üzerinden yapılandırır. 

Mail Chimp ile Abonelik Sistemi Oluşturma

Şimdi gelin isterseniz bu sistemi detaylı olarak inceleyelim. Unutmayın bu anlatacağım sistem internet üzerinde bulununan en iyi mail abonelik sistemidir.

profesyonel wordpress email aboneliği sistemi - Mailchimp

MailChimp Kayıt Aşaması

Öncelikle MailChimp kayıt sayfasına giderek kayıt işlemlerini tamamlamanız gerekiyor.

Kayıt işlemi için yukarıdaki formu doldurduktan sonra e-posta aktivasyonu yapmamız gerekiyor. E-posta aktivasyonunu yaptıktan sonra, bizden robot olduğumuzu kanıtlamamızı isteyen bir sayfaya yönlendiriliyoruz.

Not: Kayıt olacağınız e-postayı seçerken dikkatli olmanızı tavsiye ederim, çünkü default ayarlarda mail gönderimleri onun üzerinden oluyor. 

Robot doğrulamasından sonra MailChimp planlarının bulunduğu sayfaya geliyoruz. Daha üst seviye özelliklere sahip olmak istiyorsanız diğer planları seçebilirsiniz, biz ücretsiz hesap seçip devam ediyoruz.

Bu aşamayı da geçtikten sonra bizden bilgilerimizin istendiği bölümlere geliyoruz. Burada 4. Aşamaya geldiğinizde herhangi bir bağlantınız olup olmadığı sorulacak, “hayır” işaretleyip devam ediyoruz. (Özel durumu olanlar kendilerine göre işaretleyebilir.)

Burayı da hallettikten sonra son aşamayı (5/5) atlayabilirsiniz. Bu bölümü geçtikten sonra size MailChimp kullanma amacınızı soran bir sayfa ile karşılacaksınız. Buradan ilk seçeneği işaretliyoruz.

MailChimp Aboneleri Görme ve Abone Ekleme

MailChimp kayıt işlemlerimizi tamamladık. Şu haliyle bile birlikte bir abonelik sisteminiz var artık. Tek yapmanız gereken abonelerinizi arttırmak yahut düzenlemek. Bu ayara erişmek için panelinizin solunda bulunan ‘’Audience’’butonuna tıklayıp, ‘’All contacts’’ diyorsunuz. 

Buradan abonelerinizi görebilirsiniz. İlk aboneniz kendiniz olarak görünüyorsunuz. Dilerseniz açılan sayfadaki ‘’Add Contacts>>Add a subscriber’’ yolunu izleyerek abonelerinizi ekleyebilirsiniz. (Ancak biz bunu sitemize koyacağımız form ile otomatik yapacağız.)

API Kodu Alma

Abonelik ayarı için ekstra bir şey yapmamız gerekmiyor, şimdi bize API kodu gerekiyor. API kodu ile WordPress sitesine abonelik formu koyma işlemini gerçekleştireceğiz.

Apı kodunu almak için sol menünün en altından profil fotoğrafınıza tıklayın ve Profile butonunu seçin.

Profile sayfasına geldikten sonra ‘’Extras’’ menüsünden ‘’API keys’’ seçin. Daha sonra API sayfasına yönlendirileceksiniz. 

API sayfasında şu tarz bir bölüm göreceksiniz. ‘’Create A Key’’ butonuna basarak API anahtarı oluşturabilirsiniz. 

Oluşturduğunuz API keyleri aynı sayfadan ‘’Your API Key’’ başlığı altında görüntüleyebilirsiniz. O kısımdaki kod bize lazım. 

MailChimp Abonelere E-Posta Gönderme

WordPress entegre bölümüne geçmeden önce MailChimp defterini tamamen kapatmak istedim. Aşağıda Mailchimp ile wordpress sitemizi bağlamayıda gösterdim. Ama önce Mailchimp olayını bir kapatalım.

Listenizdeki tüm abonelere e-posta göndermek istiyorsanız yapmanız gereken adımlar çok basit. 

Öncelikle sol menü sütununda mavi arkaplanlı kalem iconuna tıklamanız gerekiyor. Create ikonuna tıkladıktan sonra şu tarz bir sayfayla karşılacaksınız, E-posta’yı seçin. 

E-postayı seçtikten sonra sizden maili niteleyen bir başlık vb. bir şey isteyecektir. Konuyu yazabilirsiniz, daha sonra ‘begin’ butonuna basmanız gerekiyor. 

Şimdi mail gönderim düzenlemesi bölümüyle karşı karşıyasınız. Buradaki bazı ayarları sizin için açıklayalım:
İlk bölüm aboneler kısmı, şuan hiç abone olmadığından o şekilde görünmekte.
Diğer bir bölüm ise from kısmı, mailin kimden geldiğini belirliyor. Burada her ihtimale karşı kayıt olduğunuz maili girmenizi tavsiye ederiz. Subject kısmı mail konusu ve content kısmı da içeriği. Asıl işimiz content kısmıyla, “design email” deyip devam ediyoruz. 

Bizi mail için tema seçim kısmı karşılıyor. Beğendiğimiz şablonu seçip devam ediyoruz, bazı şablonlar premium olarak etiketlenmiş. Ücretli üyelik almadan erişemiyorsunuz. Biz 1 Column seçip devam ediyoruz. 

Tema seçiminden sonra içerik düzenleme bölümü ile karşılacaksınız. Bu kısımda kendinize göre düzenlemenizi yapıp sağ üstten ‘’Continue’’ butonuna tıklıyorsunuz. 

Bu butona tıkladıktan sonra başladığınız yere dönüyorsunuz. Yukarıdaki gibi bir tabloyla karşılacaksınız, aboneniz olmadığından dolayı mail gönderimi açık değil. O nedenle sayfanın en yukarısından “finish later” diyip taslağımızı kaydediyoruz. Aboneleriniz mevcut olsaydı, geri döndüğünüz sayfadan gönderim yapabilecektiniz.

Aşağıda anlatacağımız yöntemle WordPress entegrasyonunu yaptıktan sonra, kendiniz diğer maillerinizi abone olarak ekleyebilir ve mail gönderimini tekrar deneyebilirsiniz. 

WordPress Abonelik Formu Eklentisi 

Şimdi gelelim WordPress ile MailChimp‘i birbirine bağlamaya.

WordPress sitemizde abonelik formu oluşturmak için WP-Subscribe eklentisini kullanacağız. 

Eklentiyi kurup etkinleştirdikten sonra yapmanız gereken işlem çok basit. ‘’ Görünüm >> Bileşenler ‘’ yolunu izliyorsunuz. Bileşenler kısmında ‘’Wp Subscribe Widget’’ isimli bileşeni göreceksiniz. Onu uygun bir yere ekledikten sonra üstüne tıklayın ve MailChimp servisini seçin.

Bu kısıma MailChimp üzerinden almış olduğumuz API anahtarını girmemiz gerekiyor. API anahtarını girdikten sonra get list butonuna basıp varsayılan listenizi de seçeceksiniz.  Daha sonra bu şekilde “kaydet” dediğinizde abonelik kutunuzun oluştuğunu göreceksiniz. Kendiniz diğer maillerinizden abone olarak test edebilirsiniz. (Formu doldurduktan sonra gelen kutunuzdaki onay mailini kontrol etmeniz gerekmekte)

Bu eklentinin tek dezavantajı ingilizce olması, basit bir Türkçeleştirme işlemi ile oldukça pratik biçimde kullanabilirsiniz. 

 Artık bu formdan insanlar listenize abone olduğunda, bunu ‘’MailChimp>>Audience>>All Contacts’’ kısmından görebileceksiniz. 

E-Posta Aboneliği ile İlgili Yasal Uyarılar

  • Mail gönderirken her mail altında kullanıcının aboneliğini iptal edebileceği bir bağlantı bulundurmanız. Bu, zorunlu bir şeydir. MailChimp büyük ihtimal İngilizce dilinde bunu otomatik ekliyor ama Türkçeleştirmeniz gerekecek.
  • Mail listenize manuel ekleme yaparken haberi ve rızası olmayan bir kişiyi ekleyemezsiniz. Bu yasalarımızca suçtur. 

WordPress email aboneliği sistemi kurma konulu bu makalemizin sonuna gelirken, dileriz ki bu rehber herkes için faydalı olmuştur. Unutmayın WordPress ile kurulmuş web sitemizi abonelik eklentisi ve “abone ol” butonu ile bir çok kişiye ulaşılabilir yapabiliriz. 

Mehmet Erbay
Mehmet Erbay

Özet geçiyorum :) Blogger baba, bilgisayar teknisyeni, 10 yıldır online dünyada.

Nereden Başlanmalı?

Blog nasıl açılır

Blog Nasıl Açılır?

Adım adım blog veya web sitesi açmanızı sağlayacak bir rehber. 2020 Yılı için google uyumlu bir site/blog nasıl açılır?

blog yazarak para kazanmak

Blog Yazarak Para Kazanmak

Blog yazarak kendi blogunuzdan ne kadar para kazanırsınız? 1000 kişi sitenizi ziyaret etse kazancınız ne olur?

Son Yazılar

Hangi Konuda Yardıma İhtiyacın Var?

blog nasıl açılır

Site/Blog Açmak

Tüm Detaylar

wordpress güvenlik

Site Güvenliği

Siteni Koru

Wordpress hatalar

Wordpress Hatalar

Hata Kodları

wordpress site hızlandırma

Wordpress Hız

Daha Hızlı olmak

Wordpress Seo

Wordpress Seo

Google 1. Sayfa

internetten para kazanmak

Para Kazanmak

Tüm Detaylar

Rehber Makaleler

Bilgi paylaştıkça güzel :) Yazılarımın başkalarına ulaşmasını aşağıdaki paylaş butonları ile yaparsan çok sevinirim.
Mehmet Erbay
Mehmet Erbay
Blogger

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir