Videolu Anlatımlar

”Sitem Google’da Görünmüyor” – Muhtemel Sebepler

Sitem Google'da Görünmüyor - Muhtemel Sebepler

Siteniz için her şeyi doğru yaptığınızı düşünüyor ama sitenizi Google arama sonuçlarında göremiyor musunuz ? Sitem Google’da görünmüyor diye üzülmeyin. Web sitenizi Google arama sonuçlarında görememenizin birkaç sebebi olabilir. Bu makalede bu sebepler üzerinden çözümlere değineceğim.

Sitem Google Arama Sonuçlarında Görünmüyor

Başlamadan Önce…

Web sitenizi bulmayı umarak Google’da aradığınız şey, aslında web sitenizin sayfası olabilir. Bu, önemli bir ayrımdır.

Eğer böyle bir durum varsa, Google sayfanın varlığından haberdar olmayabilir. Dolayısıyla o sayfayı arama sonuçlarında göremez ve sitenizi göremediğinizi sanırsınız.

Temel olarak, arama motorlarının sıralamaya alma kriteri şunlardır: (Bu kriterleri Google özelinde de düşünebilirsiniz)
  1. Google arama motoru, web sitenizin varlığını bilmeli ve tüm önemli sayfalara erişebilmelidir.
  2. Sitenizin sıralama almasını istediğiniz anahtar kelime için alakalı bir sonuç sayfanız olmalıdır.
  3. Google, sayfanızın anahtar kelimede sorgu alması için yeterli olduğunu düşünmelidir.

Bu içerik, basitçe bu 3 maddenin sebep olduğu durumlar üzerinden ilerleyecek.

Yönettiğiniz Web Sitesi Neden Google Arama Sonuçlarında Görünmüyor ?

1- Web Siteniz Çok Yeni Olabilir

Google ın yeni bir web sitesini keşfetmesi zaman alır. Sitenizi sabah açıp akşamına ”web sitem Google’da çıkmıyor” diyorsanız, bunun sebebi sitenizin çok yeni olmasıdır.

Sebebin bu olup olmadığını kontrol etmenin basit bir yolu var: Google’da ”site:siteadresiniz com” aramasını yapın. Sonuç alabiliyorsanız Google web sitenizden haberdardır.

Sitem Google'da Görünmüyor

Eğer bir sonuç yoksa, Google sitenizden haberdar değildir.

Spesifik bir sayfa için arama yapıyorsanız, ”site:siteadresiniz com/makale” yapısını kullanmanız gerekir. Eğer bunda da bir sonuç yoksa, yapabileceğiniz birkaç şey var.

Sitem Google'da Görünmüyor 2

Web siteniz için bir site haritası oluşturun ve Search Console aracılığı ile Google a gönderin. Bu, iyi bir yöntemdir. (Böyle bir sorununuz olmasa bile)

Search console >> Site haritaları bölümünden bir site haritası gönderebilirsiniz.

siteharitalari

Bu işlem sitenizin keşif sürecini hızlandıracaktır. Ayrıca SEO skoruna da katkıda bulunur.

2- Sitenizin Google Sonuçlarında Yer Almasını Engelliyor Olabilirsiniz

Bir web sitesi, Google a belli sayfaları sonuçlarda göstermemesini söylerse, Google sayfaları dizine eklemez ve göstermez. Bu işlemi, aşağıdaki gibi herhangi bir kodla yapabilirsiniz.

<meta name="robots" content="noindex"/>

Muhtemelen sitenize bu kod gibi bir kod eklediğinizi hatırlamıyorsunuz. Ancak, fark etmediğiniz işlemler yapmış olabilirsiniz. Örneğin, WordPress’i kurarken yanlış bir kutucuğa tıklarsanız, WordPress bu kodu her sayfaya ekler.

Wordpress Arama Motoru Ayarlari

Google sitenizi taradıysa, Search Console üzerinden bununla ilgili raporlara ulaşabilirsiniz. Bakmanız gereken bölüm ”Kapsam Raporları”.

Burada indekslenmemiş (noindex) içerikler görürseniz, sitenizin sayfalarında bu kodu arayın.

3- Arama Motorlarının Sayfalarınızda Tarama Yapmasını Engelliyor Olabilirsiniz

Çoğu web sitesi, robots txt adı verilen bir dosyaya sahiptir. Bu dosya, arama motorlarına hangi sayfayı dizine ekleyip hangisini eklemeyeceğini söyler.

Google, robots txt dosyasında engellenen sayfaları tarayamaz ve dizine ekleyemez. Tüm dizinleri engellediyseniz, bu da web sitenizin Google arama sonuçlarında görünmemesine neden olur.

Önce kesin bir sorun teşhisi yapalım. Bunun için tekrardan Search Console’u ziyaret edin. Daha sonra, ”Kapsam Raporları” bölümüne giderek, ”URL robots txt tarafından engellendi” hatalarını arayın.

Dipnot: Bu yöntem, Google sayfaları taramayı daha önce denediyse yardımcı olur. Aksi halde beklemeniz gerekebilir. Eğer beklemek istemiyorsanız, siteadresiniz com/robots.txt adresini ziyaret edin.

4- Yeterince Yüksek Kaliteli Backlinke Sahip Olmayabilirsiniz

Girişte bahsettiğim gibi, SEO konusunda Google’a web sitenizi ispatlamanız gerekir. Bu konuda yüksek kaliteli backlinkler, size yardımcı olur ve dijital bilinirliğinizi de arttırır.

Backlinkler ile ilgili SEO camiasında sürekli konuşulan şey, kullanırken dikkat etmeniz gerektiğidir. Kalitesiz sitelerden alınan backlinkler, size fayda yerine zarar verebilir. Bu da sitenizin spam skorunu arttırır.

Kaliteli backlinkler Google’a o sayfa ile ilgili sinyal yollayarak taranmasına yardımcı olur. Siteniz ya da söz konusu sayfa az içeriğe sahipse, web siteniz Google arama sonuçlarında görünmeyebilir. O nedenle, yeterince fazla ve kaliteli backlinke sahip olduğunuzdan emin olun.

5- Yetersiz Domain ve Sayfa Otoritesi

Google ın sıralama algoritması, eskiden kullandığı PageRank benzeri bir sisteme dayanmaktadır. Pek çoğunuzun da bildiği gibi, PageRank uygulaması geçtiğimiz yıllarda son buldu.

Artık bir kullanıcı, sayfa otoritesini görmek isterse, Google verisi alamıyor. Onun yerine Ahrefs, MOZ gibi kullanıcı dostu alternatifleri kullanabiliyor. Bu araçlar, sitenize gelen backlinkleri kontrol ediyor ve size bir otorite değeri veriyor. (backlink satarak para kazanma makalesinde kısaca bu araçlara değinmiştim)

Bu araçlar size domain ve sayfa otoritesi değeri verir. Yeni bir siteyseniz elbette değerlerin düşük olması normaldir. Ancak sitenin açılmasının üstünden zaman geçtiyse, yeterli otoriteye sahip olmalısınız.

MOZ için DA domain otoritesini, PA ise sayfa otoritesini verir.

Ahrefs DR UR Serp Sonuclari

Ahrefs için ise DR domain otoritesini, UR ise sayfa otoritesini verir.

Bir web sitesi otoritesi şu yollarla artabilir:
  1. Daha fazla ve kaliteli backlink alın.
  2. Daha çok iç linkleme yapın. (Kullanıcı deneyimini de arttırır)

İlk madde, diğer maddeden çok daha zordur ve ücret gerektirebilir. İkisini de yeteri kadar yapmak gerekiyor.

6- Web Siteniz Arama Sorgusuyla Alakasız Olabilir

Google ın sıralama algoritmalarında, ”alaka düzeyi’‘ kritik bir öneme sahiptir. Google üzerinden sağlık ile ilgili bir makale arayıp, arama motoru sayfasında bir müzik sitesi görmezsiniz. Çünkü bu Google ın alaka düzeyi kriterine tamamen zıttır.

Bu konuda ilk olarak şundan emin olun: Site yahut sayfa, anahtar kelime ile alakalı olmalı. Eğer alakalı değilse, Google ın sizi sorgularda göstermemesi gayet doğaldır. Yukarıda da açıkladığım gibi, Google, insanların sağlık makalesini müzik sitesinden bulamayacağını bilir.

7- Yinelenen Içerik Sorununuz Olabilir

Yinelenen içerik sorunu nedeniyle, siteniz Google arama motoru üzerinde görünmeyebilir. Yinelenen içerik sorununun ana sebebi; sitenizde bulunan neredeyse birebir aynı içeriklere, farklı URL ler kullanılarak ulaşılabilmesidir. Bu, Google ın kurallarına ters bir durumdur.

O nedenle, ilk olarak sitenizde böyle bir sorun olmadığından emin olun. Kontrol ederek böyle bir sorun olmadığından emin olduysanız, başka sebepler aramanız gerekiyor.

Kontrol sonucu yinelenen içerikler bulduysanız, yapılması gerekenler basit. Bu içeriklerden birini kaldırıp diğerini dizine eklemelisiniz. Bu sorun, ancak bu şekilde aşılabilir.

8- Google Algoritma Cezaları

googleceza

Birçok arama motoru gibi Google ın da belli başlı kuralları ve algoritmaları vardır. Siteniz Google arama sonuçlarında yer almıyorsa, aldığınız cezaların faturası olabilir.

2 tür Google cezasının var olduğunu hatırlatarak başlayayım:

  1. Manuel cezalar: Herhangi bir Google çalışanı siteyi inceler ve web yöneticisi yönergelerini ihlal ettiği kanaatine varır. Sonra uygun cezayı sitenize verir. Tahmin edebileceğiniz gibi, manuel ismi insan eliyle yapılmasından gelmektedir.
  2. Algoritmik cezalar: Diğer ceza türü olan algoritmik cezalar, insan eliyle değil bilgisayar aracılığıyla verilir. Google algoritmalarını ihlal ettiyseniz ve sınırı fazla geçtiyseniz, bu tarz cezalardan birini alabilirsiniz.

Manuel veya algoritmik bütün cezalar, siteniz üzerinde kötü etki bırakır. Birkaçını saymam gerekirse:

  1. SEO skorlarınızı önemli ölçüde etkiler. ”Web sitem Google sorgularında görünmüyor” demeniz bile SEO için büyük bir darbedir. SEO konusunda darbe almanız da, anahtar kelime sıralama hedeflerinizden uzaklaşmanıza sebep olur.
  2. Bu cezaları kaldırmak kolay değildir. Özellikle manuel ceza aldığınızda , web sitenize daha çok zaman ayırmanız gerekir. Sevindirici haber ise şu: Manuel cezalar oldukça nadirdir, algoritmik cezalara nazaran daha az web sitesi manuel ceza alır.
  3. Site tarama sıklığını azaltır çünkü Google gözünde cezalı bir sitesinizdir.
  4. Dijital bilinirliğinizi azaltır.

Gördüğünüz gibi ana etkisi SEO üzerine.

Eğer manuel ceza almışsanız, cezayı olduğunu Google Web Yöneticileri üzerinden görebilirsiniz. ”Manuel Cezalar” sekmesini kontrol edin. (Cezaya sebep olan durumları kaldırdıktan sonra, yeniden değerlendirme için Google’a e posta gönderebilirsiniz)

manuelsekme

Algoritmik cezalarda ise durum farklı şekilde ilerler. Kullanıcı, algoritmik ceza alıp almadığını manuel cezadaki gibi öğrenemez. Ne yazık ki, bunu öğrenmenin çok fazla bir yolu yoktur ama elbette yapılması gereken birkaç şey var.

Dipnot: Dolayısıyla, hangi cezayı aldığınızı bildirim farkıyla tanıyabilirsiniz.

Eğer algoritmik bir cezadan etkilendiğinizi düşünüyorsanız, yakın zamanda oldukça fazla ziyaretçi düşüşü yaşamışsınızdır. Bu düşüşün başladığı tarihi bulun. Yapılması gereken ilk şey bu.

Daha sonra, o tarihin yakınlarındaki Google algoritma güncellemelerine göz atın. SEO forumları veya blogları tarafından bu güncellemeler genelde paylaşılır. Bu tarz SEO sitelerini kontrol edin.

Düşüşün başladığı zaman ile çakışan bir algoritma güncellemesi bulduysanız, teşhisiniz muhtemelen doğrudur. Bu güncellemenin detaylarını bir şekilde öğrenmeniz gerekiyor. Yine SEO sitelerinden faydalanabilirsiniz. Bulduğunuz herhangi bir sayfada, güncelleme detaylarını edinin.

Şimdi, elinizde olan güncelleme detaylarına göre bir yol haritası çizmeniz lazım. Bu yol haritası için ilk olarak, algoritmanın hangi siteleri etkilediğini bulun. Spam yapan siteleri mi etkilemiş, dizine gereksiz içerik ekleyin siteleri mi etkilemiş, kullanıcı ve site deneyimi düşük olan siteleri mi etkilemiş ? SEO sitelerinde bir tarama yapın ve yeteri kadar veri elde edin.

Son olarak, elinizdeki verilerle kendi sitenizdeki durumu karşılaştırın. Örneğin, diğer siteler spamdan etkilendiyse, onlar kadar sizin de etkilenmiş olma ihtimaliniz vardır. Bu şekilde algoritmadaki hataları bitirene kadar ilerleyin. Sitenizdeki her sayfayı yer yer tarayın ve hiçbir sayfada algoritmaya aykırı unsur bulunmamasında dikkatli olun.

Bir şekilde işlemi bitirip, hiçbir sayfada SEO algoritmalarına aykırı unsur olmadığına emin olduktan sonra, süreci biraz zamana bırakmalısınız.

Son Olarak

Bu makalede uzun uzun sebepleri ve çözüm yöntemlerini anlatmaya çalıştım. Çıkarmanız gereken sonuç ise, ilk sebebi her zaman kendinizde aramanız gerektiği. Bu kabullenmeyle çözüme başlarsanız, işiniz rahat olacaktır.

SEO performansınızı kritik ölçüde etkileyen bu tarz durumlar için, aşağıdaki maddelere dikkat etmeniz faydalı olacaktır:

  • Dikkat etmeniz gereken ilk şey, içerikleriniz. Yeterince uzun olduklarına, spam taşımadıklarına, dijital ortamdaki diğer rakip içeriklerden iyi olduklarına emin olun. SEO için en büyük silahınız, içerikleriniz.
  • Kullanıcı deneyimine önem verin. Ne yaparsanız kullanıcı deneyimini iyileştirmek için yapın. Uzun vadede SEO için faydasını göreceksiniz.
  • Web yöneticisi yönergelerine uyun.
  • SEO ve dijital yönergelere uyumlu, kullanıcı deneyimi yüksek, temiz kodlanmış yapı kullanın.
Mehmet Erbay
Mehmet Erbay

Özet geçiyorum :) Blogger baba, bilgisayar teknisyeni, 10 yıldır online dünyada.

Nereden Başlanmalı?

Blog nasıl açılır

Blog Nasıl Açılır?

Adım adım blog veya web sitesi açmanızı sağlayacak bir rehber. 2020 Yılı için google uyumlu bir site/blog nasıl açılır?

blog yazarak para kazanmak

Blog Yazarak Para Kazanmak

Blog yazarak kendi blogunuzdan ne kadar para kazanırsınız? 1000 kişi sitenizi ziyaret etse kazancınız ne olur?

Son Yazılar

Hangi Konuda Yardıma İhtiyacın Var?

blog nasıl açılır

Site/Blog Açmak

Tüm Detaylar

wordpress güvenlik

Site Güvenliği

Siteni Koru

Wordpress hatalar

Wordpress Hatalar

Hata Kodları

wordpress site hızlandırma

Wordpress Hız

Daha Hızlı olmak

Wordpress Seo

Wordpress Seo

Google 1. Sayfa

internetten para kazanmak

Para Kazanmak

Tüm Detaylar

Rehber Makaleler

Bilgi paylaştıkça güzel :) Yazılarımın başkalarına ulaşmasını aşağıdaki paylaş butonları ile yaparsan çok sevinirim.
Mehmet Erbay
Mehmet Erbay
Blogger

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir