Videolu Anlatımlar

WordPress Child Theme (Alt Tema) Nedir?

Wordpress Child Theme Nedir ve Ne İşe Yarar?

WordPress güncellemeleri, güvende kalmak ve yeni gelişmelere ayak uydurmak için oldukça kritik. Temalar ve eklentiler gibi 3.taraf yazılımların güncellemeleri de aynı şekilde. ”Contact Form 7’deki Güvenlik Açığı” konulu makalemden de çıkarabileceğiniz gibi, bir güncellemeyi yapmamak size pahalıya patlayabilir.

Ancak güncellemelerin de ufak tefek sıkıntılara yol açtığı olabiliyor. Örneğin temanıza bir güncelleme gelir ve siz bu güncellemeyi yaparsanız, temanızda daha önce yaptığınız düzenlemeler sıfırlanabiliyor. Her tema güncellemesinde başa sarıp düzenlemeleri sıfırdan yapmak yerine, daha efektif bir çözüm var: Child theme (çocuk tema/alt tema)

WordPress Child Theme (Çocuk Tema/Alt Tema) Nedir?

WordPress temanızda düzenleme yaptığınızda, bu düzenlemeler temanın ”style.css, header.php, footer.php” gibi ana dosyalarına kaydedilir. Yeni gelen bir tema güncellemesini yaptığınızda ise bu dosyalar sıfırlanır. O nedenle bir önceki paragrafta bahsettiğim başa sarma olayını yaşar ve daha önce yaptığınız düzenlemeleri sıfırdan yapmak zorunda kalırsınız.

Bir WordPress child theme yani alt tema oluşturduğunuzda, kullandığınız temanın iki versiyonuna sahip olursunuz. Biri yeni oluşturduğunuz child theme (çocuk tema/alt tema) olarak, diğeri de child theme’den dolayı parent theme (ebeveyn tema/ana tema) olarak adlandırılır.

Peki bu alt temanın olayı nedir? Şöyle ki, alt tema kullandığınızda yeni güncellemelerden düzenlemeleriniz etkilenmiyor. Etkilenmiyor derken yeni güncellemeyi almıyorlar gibi algılamayın, siz temanızı güncelliyorsunuz ancak halihazırda yapmış olduğunuz tema ayarları bozulmuyor. Yani her güncelleme sonrası temanızın düzenlemelerini sil baştan yapmak zorunda kalmıyorsunuz.

Bu olayın sebebini sorarsanız şöyle açıklayabilirim: Bir alt tema oluşturduğunuzda tema üzerinde yapmış olduğunuz düzenlemeler ve ayarlamalar ayrı bir şekilde muhafaza ediliyor.

WordPress Child Theme (Alt Tema) Kullanmanın Faydaları

  • Temanızı etkileyen hiçbir güncellemeden düzenlemeleriniz etkilenmez ve olduğu gibi yolunuza devam edersiniz. Bu süreç zarfında güncellemeden tam verim alamama gibi durumlar da yaşanmaz.
  • Halihazırda kullandığınız temaya ek özellikler ekleyebilirsiniz çünkü düzenlemelerin etki edeceği dosyaları ayrı olarak paketliyorsunuz. Zaten alt temanın mantığı da bu.
  • Temayı tamamen kendi isteğinize göre özelleştirirken ana temanın orjinal özelliklerinden mahrum kalmazsınız.
  • WordPress’te tema kodlamanın temelini ve mantığını daha iyi kavrayabilir, ilginiz varsa bu alana yönelme konusunda alt temayla bir adım atabilirsiniz.

WordPress Child Theme Kurulumu

Bunun için 2 yol var. İlki eklenti kullanmak istemeyenler için teknik bir yol, diğeri ise tahmin edebileceğiniz gibi eklentili bir yol. Sen hangisini tavsiye ediyorsun dersen eklenti yükünü azaltmak için ilk yol tercih edilebilir ancak eklenti çok daha temiz ve etkili bir yol. İlk yolda beklenmeyen sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Anlatımlarla geçmeden önce şunu da belirteyim: Eğer premium WordPress temalarından birini kullanıyorsanız, muhtemelen temanızın alt temasını kendi oluşturma fonksiyonu vardır. Biraz kurcalamanızı tavsiye ederim.

1.Yol: Eklentisiz Bir Şekilde Alt Tema Kurulumu

Öncelikle sitenize FTP ile bağlanın ve ”wp-content/themes” dizinine gelin. Burada sitenizde yüklü olan temaları göreceksiniz. Alt tema oluşturmak istiyorsanız bu dizinde bir klasör oluşturmanız gerekiyor (Sağ tık yapıp klasör oluştur butonuna tıklamalısınız). Benim tavsiyem alt temasını oluşturmak istediğiniz temanın adı ”temaismi” ise, sizin ”temaismi-child” adını kullanmanız. Böylece kafa karışıklığını ortadan kaldırmış olursunuz.

JNews Teması için Child Theme Oluştururken İsim Yapısı
JNews Teması için Child Theme Oluştururken İsim Yapısı

Şimdi oluşturmuş olduğunuz ”temaismi-child” isimli klasöre girin ve bu klasörün içinde ”style.css” isimli bir dosya oluşturun. Bu dosya, ana temanızdan alt temanıza stil özelliklerini aktarmanızda size yardımcı olacak. Tema üzerinde yaptığınız değişikliklerin pek çoğu da stil kategorisine girdiğinden, style.css dosyası bir alt temada büyük ölçüde yeterli.

style.css dosyasını oluşturduktan sonra (dizinde oluşturmadan önce bir metin editörü ile masaüstünde oluşturmanızı tavsiye ediyorum çünkü düzenleyeceğiz) içine aşağıdaki kodları ekleyin.

/*  
Theme Name: temaismi
Description: blogacmak.com temaismi ornek temasi
Author: blogacmak.com
Author URI: https://blogacmak.com/
Template: temaismi
Version: 1.0
Tags: left-sidebar, responsive-layout, dark
*/

Bu ekleyeceğiniz kod, tahmin edebileceğiniz gibi temanın tanıtımı gibi bir şey. Bu kadar kompleks olmasın derseniz sadece ”Theme Name ve Template” kısımlarını bırakabilirsiniz ancak ”/*” ile başlamaya ”*/” ile bitirmeye dikkat edin.

Bu kodda yer alan bilgileri sırasıyla ”tema adı, tema açıklaması, tema yazarı, tema yazarının website urlsi (varsa), ana temanın adı, versiyonu, temayı tanımlayan etiketler” olarak açıklayabilirim.

Template kısmına ana temanın adını yazarken ana temanızın klasör adını yazmaya dikkat edin, aksi halde algılamayacaktır. Örneğin ”Tema İsmi” temanızın adıysa muhtemelen klasör adı ”temaismi” dir. Böyle bir durumda ”template” kısmına ”temaismi” yazmanız gerekiyor.

Şimdi bunu yaptığınız işlemler sonrası WordPress panelinizin temalar kısmında oluşturduğunuz alt temayı görebilirsiniz. Bu temayı aktif edip sitenize baktığınızda bozuk bir yapı görmeniz çok doğal çünkü style.css özelliklerini ana temadan henüz aktarmadık.

Aşağıdaki kodu alt temanız için oluşturduğunuz style.css dosyasına eklemeniz gerekiyor. Bu kod, ana temadan alt temaya stil özelliklerinin aktarılmasını sağlayacaktır.

@import url("../temaismi/style.css");

Bu import kodunda gördüğünüz ”…/temaismi/style.css” dizinini ana temadan almanız gerekiyor. Bu kodda hiçbir değişiklik yapmayıp ”temaismi” kısmını ana temanızın klasör adıyla değiştirebilirsiniz. Bu işlemden sonra childtheme kurulumu tamamlanacaktır.

2. Yol: Eklenti ile Kurulum

Kodlarla uğraşmak istemeyenler için eklenti kullanmak oldukça pratik bir yol. Bu işlem için ”Child Themify” eklentisini kullanacağız.

Yirmi On Dokuz Tema Detayları
Yirmi On Dokuz Tema Detayları

Eklentiyi kurup etkinleştirdikten sonra ”Görünüm > Temalar” yolunu izleyin. Burada kullanmış olduğunuz temanın resminin üstüne gelin ve tema detaylarını görmek için tıklayın.

Yirmi On Dokuz Create a Child Theme Butonu
Yirmi On Dokuz Create a Child Theme Butonu

Daha sonra karşınıza çıkan sayfada aşağıda ”Create Child Theme” butonunu göreceksiniz. O butona da tıklayın.

Alt Tema Oluşturma Bölümü
Alt Tema Oluşturma Bölümü

Gittiğiniz sayfada herhangi bir temayı seçip o temanın alt temasını oluşturmanız mümkün.

Yirmi On Dokuz Child Theme Oluşturma
Yirmi On Dokuz Child Theme Oluşturma

Buradan Yirmi On Dokuz temasını seçiyorum ve seçtikten sonra yeni alt temamı isimlendirmemi istiyor. Burada isim konusunda özgür takılabilirsiniz ancak ben yine ”temaismi-child” yapısını tercih ettim.

Bütün işlemlerden sonra tekrardan ”Create Child Theme” dediğinizde alt temanızı başarıyla oluşturuyorsunuz. Gördüğünüz gibi 1 dakikadan kısa sürecek bir işlem. Eklenti yükü bazlı baktığımızda ise çok ağır bir eklenti olacağını ve siteyi yoracağını düşünmüyorum.

Sıkça Sorulan Sorular

Child Theme (Alt Tema) Kullanmak Gerekli mi?

Eğer temanız çok sık güncelleme alan bir temaysa ve her güncelleme sonrası düzenlemeleri sıfırdan yapmaktan yorulduysanız child theme kullanmanızı tavsiye ederim. Gereklilik söz konusu olduğunda ise herhangi bir gereklilik yok. Alt tema kullanmadan da yolunuza devam edebilirsiniz.

Child Theme Kurulumu Nasıl Yapılır?

Bu makalede bahsettiğim 2 yol ile yapabilirsiniz. Benim tavsiye ettiğim yol ”Child Themify” eklentisini kullanıp 1 dakikadan kısa sürede kurulum yapmanız.

Child Theme ile Neler Yapılabilir?

Güncelleme sonrası değişikliklerinizi korumak dışında temanıza ek özellikler ekleyebilir, halihazırda temanın özelliklerinden faydalanırken daha geniş çapta değişiklikler yapabilirsiniz. Ayrıca, bunları yaparken WordPress tema kodlamanın temelini ve mantığını daha iyi kavrayabilirsiniz.

Umarım bu makale ”WordPress Child Theme Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Nasıl Oluşturulur?” gibi konularda açıklayıcı olmuştur. Sorularınız ve görüşleriniz için yorum kısmını kullanabilirsiniz.

Mehmet Erbay
Mehmet Erbay

Özet geçiyorum :) Blogger baba, bilgisayar teknisyeni, 10 yıldır online dünyada.

Nereden Başlanmalı?

Blog nasıl açılır

Blog Nasıl Açılır?

Adım adım blog veya web sitesi açmanızı sağlayacak bir rehber. 2020 Yılı için google uyumlu bir site/blog nasıl açılır?

blog yazarak para kazanmak

Blog Yazarak Para Kazanmak

Blog yazarak kendi blogunuzdan ne kadar para kazanırsınız? 1000 kişi sitenizi ziyaret etse kazancınız ne olur?

Son Yazılar

Hangi Konuda Yardıma İhtiyacın Var?

blog nasıl açılır

Site/Blog Açmak

Tüm Detaylar

wordpress güvenlik

Site Güvenliği

Siteni Koru

Wordpress hatalar

Wordpress Hatalar

Hata Kodları

wordpress site hızlandırma

Wordpress Hız

Daha Hızlı olmak

Wordpress Seo

Wordpress Seo

Google 1. Sayfa

internetten para kazanmak

Para Kazanmak

Tüm Detaylar

Rehber Makaleler

Bilgi paylaştıkça güzel :) Yazılarımın başkalarına ulaşmasını aşağıdaki paylaş butonları ile yaparsan çok sevinirim.
Mehmet Erbay
Mehmet Erbay
Blogger

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir