Hosting türleri ve hosting çeşitleri ile ilgili yazıya başlamadan hosting internet üzerinde site ve blog yayınlamak için zorunlu alınması gereken bir hizmet olduğunu diğer adınında barındırma hizmeti olarak geçtiğini belirtelim.
İnternet sitesi veya blog oluşturmak için öncelikle bir hosting firmasını tercih etmeniz gerekmektedir. Bunun için en iyi hosting yazımı okuyabilir, veya blog nasıl açılır sayfamdan çok daha detaylı bir hosting hizmeti nasıl alınır, blog açma aşamaları nelerdir öğrenebilirsiniz.
Makalede Neler Var?
- Paylaşımlı Hosting – Shared Hosting Nedir?
- Kiralık Sunucu – Dedicated Server Nedir?
- VPS – Virtual Private Server Nedir?
- Bulut Hosting – Cloud Hosting Nedir?
- WordPress Hosting Nedir?
Hosting firması aslında ne yapar?
Hosting firması sitenizin internette görüntülenebilmesi için gerekli teknolojileri ve hizmetleri sunmaktadır. Hostingler, esasında bir tür bilgisayardır. Ancak bu bilgisayarlar evlerde kişisel olarak kullandığımız bilgisayarlardan çok daha güçlüdür ve bu bilgisayarlar (sunucular) sayesinde kesintisiz bir hosting hizmeti verilebilir.
Hosting Türleri ve Çeşitleri
Hosting firmaları 5 farklı şekilde internet sitenizle ilgili hosting hizmeti vermektedirler.
- Paylaşımlı Hosting – Shared Hosting
- Kiralık Sunucu – Dedicated Server
- VPS – Virtual Private Server
- Bulut Hosting – Cloud Hosting (Yeni)
- WordPress Hosting (Yeni)
Ortalama bir internet sitesi kuracak iseniz bunlardan tercihiniz Paylaşımlı Hosting – Shared Hosting olacaktır. Nedeni daha ekonomik ve ihtiyaçlarınızı karşılamak için yeterli olmasıdır. Zaten hosting sektöründe en çok satışı yapılan tür paylaşımlı hosting’dir. Diğer Hosting çeşitleri daha kapsamlı – kurumsal – çok profosyonel sitelere hitap etmektedir. Bu bakımdan kafanızı çok karıştırmadan kısaca bu hosting türlerinin ne demek olduğuna birlikte bakalım.
Paylaşımlı Hosting – Shared Hosting Nedir? Ne İşe Yarar?
Paylaşımlı hosting, kısaca bir sunucunun aynı anda yüzlerce belki binlerce internet sitesine ait yazılımları ve depolama alanlarını barındırdığı,dolayısıyla bütün bu internet sitelerinin aynı işlemci ve Ram yapısı ile aynı Diski kullanıdığı hosting tipidir. Donanımsal olarak masraf paylaştırıldığından hosting hizmeti ücrreti de diğer hosting tiplerine göre makul seviyelerde kalmaktadır.
Kiralık Sunucu – Dedicated Server Nedir? Ne İşe Yarar?
Kiralık Sunucu,en sağlam hosting türüdür diyebiliriz, zira kiralık sunucudaki tüm bütün alan kiralayana ait olur. Özellikle gelişmiş bir web sitesi için veya kurumsal yapıdaki büyük internet siteleri (günlük ziyaretçi sayınızın en az 10binler olması gerekli ki o kadar para verdiğinize değsin.) için tavsiye ediyoruz. Hosting yönünden istenilen performans alınır, paylaşımlı sunucularda yaşanabilecek hız düşümü gibi farklı sorunlarda söz konusu olmaz. Diğer taraftan kiralık sunucu kurulumu kolay olmasına karşın maliyet açısından diğer hosting çeşitlerine göre daha pahalıdır.
VPS – Virtual Private Server Nedir? Ne İşe Yarar?
VPS, ana sunucunun yazılımsal olarak bölünmesi durumunu ifade etmektedir. Bu sanallaştırma sisteminde, sanal sunucuların hepsi ana sunucuda yüklü olan işletim sistemini kullanmak zorundadır ve hepsi bu işletim sistemine bağlı olarak çalışan bir bütünün küçük parçacıklarıdırlar. Sanallaştırma sisteminde bütün işlemci ve ram paylaşımı yazılımsal olarak yapılır. Sunucuda örneğin sanal sunucu hizmeti alanlardan birinin aşırı işlemci veya aşırı Ram kullanımı durumu ya da hackleme girişimi olması gibi herhangi bir sorun yaşandığında bu sorundan serverda yer alan sanal sunucuların hepsi etkilenecektir. VPS’lere tahsis edilen ram miktarı, VPS’ler arasında paylaştırılarak birinin kullanmadığı ram başkasına tahsis edilebilir. Her ne kadar VPS’ler birbirinden ayrı çalışsa da, hepsi aynı bütünün birer parçasıdır. VPS sistemlerde genel olarak yüksek performans sağlansa da, kernel güncellemesi vb.. işlemlerin yapılamaması gibi dezavantajları vardır.
Bulut Hosting – Cloud Hosting Nedir? Ne İşe Yarar?
Kullanıcıya en yakın veri merkezi üzerinden sitenin çalışabilmesidir. Yani bir internet sitesine girdiğinizde hosting firmasının sunucularına gitmek yerine size en yakın veri merkezindeki sunucular kullanılarak sanal ulaşım sağlanır. Bu durum da internet sitesinin hızını kullanıcı yönüyle oldukça arttırır. Diğer taraftan cloud hosting, sadece kaynağın kullanılan kısmı için ödeme yapılmasına da imkan sağlar. İnternet sitesi çalışırken ne kadar kaynağa ihtiyaç varsa cloud hosting bunu sunar ve sadece bunu ücretlendirir. Ancak Türkiye’de sistem tek fiyat üzerinden çalışılmaktadır.
WordPress Hosting Nedir? Ne İşe Yarar?
Sadece wordpress sistemi kullacak siteler için özel olarak ayarlanmış sunuculardaki paylaşımlı hosting modelidir. Buradaki temel fark bu serverların kasmaması için serverlar wordpress sistemini çalıştırması için özel olarak ayarlanmıştır. Burada trafik limitleri
GB cinsinden değil, kullanıcı sayısı cinsinden sınırlandırılır. Örnek vermek gerekirse normal bir hosting paketinde Trafik limiti 100 GB iken wordpress hosting paketinde bu aylık 50.000 kullanıcı şeklinde gösterilmiştir.
Bir hosting firmasıyla anlaşarak sitenizin internette görüntülenebilmesinin yanı sıra başka hizmetleride aynı zamanda genellikle almış olursunuz. Mesela bunlardan birisi E-mail hesap oluşturup yönetebilme ve e-mail alabilme ve gönderebilme imkanıdır. Eğer güvenilir bir internet sitesi sahibi olmak istiyorsanız mutlaka sitenizin alan adıyla e-mail sahibi olmanız gerekir. Hosting alanınız olmadan alan adınıza ait e-maillerinizi yönetemezsiniz e-mail alıp gönderemezsiniz. Dolayısıyla e-mail hesabınızı oluşturup yönetebilmeniz için mutlaka bir hosting alanı edinmeniz gerekir. Bazı servis sağlayıcıları daha gelişmiş profesyonel taleplere yönelik çözümler için sizin adınıza sunucu barındırma (co-location) veya sanal sunucu (vds ya da virtual server) hizmetleri de vermektedirler.