Videolu Anlatımlar

Blog Nedir? Blog Türleri Nelerdir?

blog nedir

Blog nedir biliyor musun?

Eğer bilmiyorsan, doğru makaleyi okuyorsun. 1994 yılında blog açma, blog sitesi kurma başladığında insanlar bloglarını sadece bir günlük gibi kullanıyorlardı. Bu online günlükte yapmakta olduğun şeyleri paylaşırdın. Sonraki dönemlerde insanlar bunu yeni bir iletişim şekli olarak görmeye başladılar ve blog kelimesi online dünyada yerini almaya başladı.

İnternete yeni girecek herkesin ilk karşılaştıkları kelime “blog” diyebiliriz. Doğal olarak da kendilerine sorduğu ilk soru da “blog nedir” dir. Sohbet ortamlarında, arkadaş çevresinde veya dijital ortamda tanıştığınız bir insanın blogger olması sizi şaşırtmasın. Zira, oldukça keyifli ve kazançlı bir iş olabilecek blog, son dönemlerde sosyal medya ile daha da popüler olmuştur.

Blog türleri nelerdir?

Blog Kelimesinin Tanımı 

Blog (weblog kelimesinin kısaltması) makaleleri kronolojik bir sırada, en son gönderiler en üstte olmak üzere görüntüleyen çevrimiçi ve bilgilendirici web sitesidir. Bir yazarın veya bir grup yazarın tek veya birçok konuda görüşlerini paylaştığı online bir platformdur.

Kısaca BLOGLAR = WEBSİTELERİDİR.
Blog Nedir? Videolu Anlatım

Yukarıdaki videomu izleyerek burada anlattığım yazıları sözlü olarak dinleyip konu hakkındaki detaylı açıklamalara ulaşabilirsiniz. Siz de bir blog nasıl oluşturulur merak ediyorsanız. Blog nasıl açılır adlı yazıma bakmalısınız.

Burada dikkat edilmesi gereken asıl nokta; blog sitesinin web tabanlı olmasıdır. Yani web siteniz, takipçileriniz ve ziyaretçilerinizin olması gerekmektedir. BLOG, Web-Login kelimelerinin WeB-Login harflerinden oluşan kelimeyle ortaya çıkmıştır. Burada yer alan WEB internet ortamını, yani dijital ortamı temsil ederken; Login giriş anlamındadır. Yani temel olarak Blog; internete giriş yapmak anlamını taşıyor diyebiliriz.

Blog türlerini genelde ikiye ayırabilsek de, özele indikçe sayı sınırı blogger’in hayal gücüyle ilişkilidir diyebiliriz. Temel olarak blog sayfası türleri; Genel Blog, Özel Blog ve Kurumsal Blogdur.

Genel blog : Her konudan bilginin veya sunumun yer aldığı blog siteleridir. Bunlar kişisel blog sayfaları olabilir.

Özel blog : Blogger’in belli bir uzmanlık alanının üzerine gidilmesi ve blogun esas amacının bu özellikler üzerinde durulmasıyla ortaya çıkan blog site türüdür.

Kurumsal Blog : Kurumların kendilerini daha iyi ifade etmek için açtıkları bloglardır. Bu bloglarda kurumlar yeni çıkan duyurularını, şirket haberlerini paylaşırlar.

Ancak dediğimiz gibi; blogger’in hayal dünyasının genişliğine göre, blog türlerini de genişletebilirsiniz. Blog yazmak isteyenler konuları kendilerine göre çeşitlendirebilirler.

Hadi, Blogunuzu Birlikte Kuralım!
Blog açma işlemlerinin tüm aşamalarını birlikte yapıp, sitenizi sorunsuzca oluşturmaya ne dersin?
TEKLİF

Blog ile ilgili terimler

Blog (isim) – İnternetteki haber veya günlük paylaşım sitesi

Blogger (isim) – Blog’a sahip kimse

Bloglamak (fiil) – blog yazmak

Akıllardaki en temel sorulardan birisi olan web site ve blog sitelerinin farklı olup olmadığıdır. Teknik olarak hiçbir fark bulunmayan bu iki terim, kullanım amacında farklılaşmaktadır. Yani web site herhangi bir konuda, şahısların hiçbir önemi olmadan paylaşımlarda veya yeni bilgiler üretmekte kullanılırken; blog sitelerinde, blogger’ın (blog ile ilgilenen kişi veya sahibi) şahsı ön plana çıkmaktadır. Zira, yapacağı paylaşımların altında genelde imzası olması ve kendinden bir şeyler eklediğini vurgulaması, farklılığı ortaya koyacaktır.

Blogun Yapısı

Blog tasarımları günümüzde birçok kez değişliğe uğramıştır. Özellikle son zamanlarda binlerce eklenti ve tema ile tasarım konusunda kesin çizgilerin olduğunu söyleyemeyiz. Ancak bir çok blog hala belirli standartlar ve yapı ile yayında.

Standart bir blogun yapısı:

  • Header” dediğimiz menü veya navigation bar dan oluşan üst kısım.
  • En son yazılan yazılar veya sabit içerik olan “Main Content
  • Sosyal profiller, favori içeriklerini paylaşıldığı “sidebar
  • Alakalı linkler, gizlilik Politikası, iletişim sayfası gibi sayfaların linkinin olduğu “Footer” bölümünden oluşmaktadır.

Blog nedir - Blog yapısı nasıl olur?

Blog açmak için ne seviyede web bilgisine sahip olmalıyım?

Blog sitelerinden bu kadar bahsettikten sonra, akıllarda bir soru gelebilir:

Blog açmak için, web üzerinde ne seviyede bir bilgiye sahip olmalıyım?

tarzında gelecek bir soruya, 4-5 sene önce olsa, üst düzey kod bilgisine sahip olmanız gerektiği şeklinde cevap alabilirdiniz. Ancak günümüzde yaygınlaşan WordPress tabanlı temaların ve hosting firmalarının her konuda müşterilerine yardımcı olduklarını göz önüne aldığımız zaman, 1 saatlik araştırma ve yönergeleri uygulamanızla birlikte, giriş seviyesinde bir blog sitesine sahip olabilirsiniz.

Bu konuda blog nasıl açılır adlı yazıyı okumanızı tavsiye ederim. Yazıda da okuyacağınız gibi herhangi bir internet veya kodlama dili (Php, Java, ASP, C, C#) bilmenize gerek yok. Fakat bilmenizin, size ekstra katkıları elbette olacaktır. Ancak bilmemenizin herhangi olumsuz bir yanı yok.

Neden blog açmalıyım?

Blog konusunu anladığımıza göre neden blog açmamız gerektiğine değinelim. Blog açmak için neden arıyorsanız; Facebook veya Twitter gibi alanlardan soyutlanıp, kendi paylaşımlarınızı kendi sitenizden yapmanızın büyük etkisi olacaktır. Bunun yanı sıra, blog sitenizi geliştirmeniz sonucunda, yıllık 200 TL gibi bir giderin yanında; blog yazarak para kazanmak yazısında da bahsettiğim gibi Google AdSense veya bireysel reklam verecek şirketler ve sitelerden kazanacağınız paraların oldukça keyifli harcamaları olacağını da unutmamanız gerekmektedir. Hem emeğinizi boşa harcamamak ve internet üzerinde geçirdiğiniz zamanı değerlendirmek, hem de maddi anlamda getiri elde etmek, neden blog açmalıyım sorunuzun cevabı olacaktır.

Blog açmanın maliyeti nedir?

Blog siteler oldukça keyifli kullanıma ve her zaman kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olan sitelerdir. Ancak insanların akıllarına takılan maddiyat konusunda değinecek olursak, kaba bir hesap yeterince aydınlatacaktır. Blog açmak için, 1 adet domain, 1 adet alan adı ve 1 adet temaya (ücretsiz) ihtiyaç duyacaksınız.

Domain yani alan adının fiyatı seçeneğiniz uzantıya göre; yıllık 5 ila 6 dolar arasında değişiklik göstermektedir. Bu da ortalama 40-50 TL demektir.

Hosting fiyatı ise; web hosting tercihi yapmanız halinde yıllık 160 TL ila 200 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Son ihtiyacınız tema ise; WordPress tabanlı ücretsiz ve kaliteli temalardan seçim yapmanız halinde ücretsizdir.

Yani ortalama 150 -200 TL karşılığında profesyonel bir blog sitesi sahibi olabilirsiniz.

Bu fiyat aralığında açmak için nasıl blog açılır makalesine bakmalısınız. Şuanda internetteki en uygun fiyatlı site açma olayınının nasıl yapılacağını anlattım.

Her işte olduğu gibi; blog işinde de emek ve azim mükemmel sonuçlar doğurabilir. Bu arada blog açma işleminden sonra yapanız gereken bazı blog seo ayarları vardır. Bu ayarlar ile sitenizi üst sıralara çıkarıp yüksek hitlere kısa sürede ulaşabilirisiniz.

Umarım bu yazımda aklınızdaki sorulara cevap bulabilmişsinizdir. Bulamadığınız soruları yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

Picture of Mehmet Erbay
Mehmet Erbay

Özet geçiyorum :) Blogger baba, bilgisayar teknisyeni, 10 yıldır online dünyada.

Nereden Başlanmalı?

Blog nasıl açılır

Blog Nasıl Açılır?

Adım adım blog veya web sitesi açmanızı sağlayacak bir rehber. 2020 Yılı için google uyumlu bir site/blog nasıl açılır?

blog yazarak para kazanmak

Blog Yazarak Para Kazanmak

Blog yazarak kendi blogunuzdan ne kadar para kazanırsınız? 1000 kişi sitenizi ziyaret etse kazancınız ne olur?

Son Yazılar

Hangi Konuda Yardıma İhtiyacın Var?

blog nasıl açılır

Site/Blog Açmak

Tüm Detaylar

wordpress güvenlik

Site Güvenliği

Siteni Koru

Wordpress hatalar

Wordpress Hatalar

Hata Kodları

wordpress site hızlandırma

Wordpress Hız

Daha Hızlı olmak

Wordpress Seo

Wordpress Seo

Google 1. Sayfa

internetten para kazanmak

Para Kazanmak

Tüm Detaylar

Rehber Makaleler

Bilgi paylaştıkça güzel :) Yazılarımın başkalarına ulaşmasını aşağıdaki paylaş butonları ile yaparsan çok sevinirim.
Mehmet Erbay
Mehmet Erbay
Blogger

11 Responses

  1. Öncelikle böyle sade güzel bir anlatım ile konuları anlaşılır hale getirdiğiniz için çok teşekkür ederim emeğinize sağlık..
    Bence kişi yazılarında keyif aldığı şeyler üzerinden gider ise bu ona mutluluk verecektir. Mutlu olduğunu hisseden kişi de yaptığı işten büyük haz alır ve buda onun yazmış olduğu yazılara yansır, böylece devamlılık gelir..

  2. Blog nedir ve türleri nelerdir konuyla alakalı yazıyı mutlaka okumalılar, yazı için teşekkürler

  3. blog açmak konusunda ve devamlılığı konusunda aydınlatıcı bir bilgi olmuşş. emeğinize sağlık..

  4. kod bilgisine sahip olmadan sete kurulması son zamanlarda oldukça revaçta, bu da blogcu sayısının artması demek. okurlar için de bol fırsat.. bilgilendirme için teşekkürler

  5. Tam Türkçe karşılığı olmayan internette sıklıkla rastladığınız blogger,blog,blogging kelimelerinin karşılığı wikipedia sitesindeki ifadeye göre;
    Kendi şeçtiği konular hakkında,kendi istediği şekilde yazabilen yani bu işlemler için teknik bir bilgiye sahip olmadan kişilerin günlüğe benzer hazırladığı web sitelerine verilen isimdir.Blogger

  6. blog zordur ama eğlenerek yazanlar blog yazılarını okurlarına ulaştıranlar vede amacına ulaşanların ulaştığı hazda çok güzeldir herkese başarılar dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir