Videolu Anlatımlar

Az Sermayeli İlginç Girişimcilik Fikirleri

Girişimcilik Fikirleri

İlginç girişimcilik fikirleri, kıyıda köşede az çok birikmiş parası olan ve bunu iyi bir şekilde değerlendirmek isteyenler için kritik öneme sahip. Bunun sebebi, iyi bir fikri güzel bir şekilde uyguladığınızda para katlama ihtimalinizin yüksek olması. Tabii bu denklem içinde bulunduğunuz ülke ve güncel ihtiyaçlar gibi onlarca değişken de mevcut. Bu makalede hem bu değişkenleri ele alacağım, hem de girişimcilik için iş fikirleri üzerinde duracağım.

Girişimci Bir Fikir Nasıl Oluşur?

Etrafınızdaki birçok girişim fikrine baktığınızda, bu fikirlerin neredeyse kusursuz olduğunu görürsünüz. Peki bu denli kusursuz fikirler nasıl oluşur?

Girişimci fikri geliştirme, hem çok kolay hem çok zor bir iştir. Hiç beklemediğiniz bir anda aklınıza kimsenin aklına gelmeyen iş fikirleri gelebilir. Eğer başarılı bir girişimcilik fikri oluşturma süreci atlatmak istiyorsanız, bir soruna çözüm bulmalısınız.

İşte asıl olay burada başlıyor.

Bir soruna çözüm bulmanız için, öncelikle sorunları aramanız gerekiyor. Sorunları aramak için farklı farklı yerler gezmeli, çeşit çeşit insanlarla konuşmalı ve sosyalleşmelisiniz. Her yaptığınız eylemi ”acaba bunu daha pratik nasıl yapabiliriz?” gibi sorular sorarak yapmalısınız..

Girişimcilik iş fikri bulma için hap tavsiyeler istiyorsanız, aşağıdaki listeden yararlanabilirsiniz:

  • Tarihten esinlenin: Tarihteki popüler fikirlerin bulunma hikayelerine bakarak, o bulunma hikayesini uyarlayabileceğiniz başka bir ürün bulabilirsiniz. Bunun için çok okumalı ve çok araştırmalısınız.
  • Sosyalleşin: Yukarıda da bahsettiğim gibi sosyalleşmek ve mümkün olduğunca çeşitli yer/insan kombinasyonu yaratmak çok önemli.
  • Bilinçaltınızı serbest bırakın: Bilinçaltımız, klasik bir işle uğraşırken çok daha fazla yaratıcıdır. Örneğin bir bulaşıkhanede tabak temizlediğinizi hayal edin ve 2 saattir robot gibi aynı hareketi yapıyorsunuz. İşte bunun gibi durumlarda zihniniz boş ve serbest olduğundan dolayı, size iyi bir fikirle gelebilir. Clearfit adlı şirketin kurucusu Ben Baldwin, şirket fikrinin 130 km süratle araba kullanırken aklına geldiğini belirtiyor.
  • Rutin hayatınızda size zor gelen işlere önem verin: Bu işler, eğer zorluklarını abartmıyorsanız, iyi potansiyeli olan ve geliştirilmeye açık işler olabilir. Bunların üstüne kafa yorun ve nasıl daha pratik ve az maliyetle yapılabilirler bulmaya çalışın.

Bu tavsiyelere uyarak girişimci fikri geliştirme şansınızı arttırabilirsiniz. Şimdi girişimcilik fikirleri örnekleri bölümüne geçelim.

Aşağıda göreceğiniz ve pek çoğu yeni girişimcilik fikirleri arasında değerlendirilebilecek fikirlerden elde edilebilecek potansiyel, tamamen size ve yaşadığınız çevreye bağlıdır. Göreceğiniz farklı girişimcilik fikirlerinden bazıları size uygun olmazken, başkalarına uygun olabilir. O nedenle bu yazıyı bu bilinç çerçevesinde okumanızı tavsiye ediyorum.

Popüler ve İlginç Girişimcilik Fikirleri

1. Kişisel Antrenörlük

Parlak Girişimcilik Fikirleri - Kişisel Antrenör
Parlak Girişimcilik Fikirleri – Kişisel Antrenörlük

Eğer herhangi bir dalda kişisel antrenörlük yapacak kadar bilgili ve deneyimliyseniz (fitness gibi), bunu girişimciliğe dökebilir ve fena olmayan paralar kazanabilirsiniz.

Bu fikri hayata geçirmek için öncelikle bilgi ve deneyimli olmanız gerekiyor. Eğer bunlara sahipseniz, kişisel antrenörlük vereceğiniz bir yer bulmanız gerek. Kendinize ait bir salon açmak mantıklı olsa da, başlangıç için iddialı bir seçim olabilir. Bazı salonlar ile anlaşarak müşterilerinizi o salonlarda ağırlayabilir ve bu yer işini daha uyguna kapatabilirsiniz.

Bu işteki diğer bir sorun da, her işteki gibi, işe başlarken ”0” olmanız. Daha önce kimseyle çalışmamış ve referansı olmayan biriyle kimse çalışmak istemez. Bu noktada eğer varsa ulusal ve uluslararası yarışmalardaki dereceler işinize yarayabilir. Eğer yoksa birine ücretsiz hizmet verip referansınız olmasını isteyebilirsiniz. Ya da çalışacağınız kişilerle ilk dersi ücretsiz yapabilirsiniz.

Mantığına baktığınızda neredeyse sermayesiz girişimcilik fikirleri arasında değerlendirilebilecek bir fikir. Yer sorununu çözdüğünüzde reklam harici bir masrafınız yok.

2. Özel Ders Vermek

Genç Girişimcilik Fikirleri - Özel Ders Vermek
Genç Girişimcilik Fikirleri – Özel Ders Vermek

Öğrenciler için girişimcilik fikirleri denince akla gelen ilk şeylerden olan özel ders vermek, belirli bir birikiminiz varsa oldukça mantıklı. Daha çok üniversite öğrencileri tarafından verilen özel ders, lise öğrencileri tarafından da ortaokullulara verilebiliyor. Hatta işi öğrenci denkleminden çıkardığımızda pek çok hoca da ek iş olarak özel ders veriyor.

Bu noktada fikri ele aldığımızda ekonomik girişimcilik fikirleri arasında değerlendirebiliriz. Çünkü gidiyorsunuz (ya da öğrenci size geliyor) ve dersi anlatıp geliyorsunuz. Burada herhangi bir sermaye yok. Tek masrafınız şu olabilir: Kafe gibi ortak noktalarda buluştuğunuzda boş oturmamak için kahve gibi ürünler satın alabilirsiniz. Ya da buna kütüphane giriş ücreti gibi ücretleri de katabilirsiniz. Tamamen ortak mekan ile ilgili bir durum yani. Ortak mekan olmadığı durumlarda tamamen sermayesiz girişimcilik fikirleri arasında değerlendirilebilir. Tek masrafınız belki reklam afişleri vs. olabilir.

Son olarak özel dersi sadece okul dersleri için değil, piyano gibi enstrümanlar için de düşünebilirsiniz.

3. Salep Yetiştiriciliği

Tarımsal Girişimcilik Fikirleri - Salep Yetiştirme
Tarımsal Girişimcilik Fikirleri – Salep Yetiştirme

Tarımsal girişimcilik fikirleri arasında değerlendirilebilecek ve endemik bir tür olan salep yetiştirme ile ilgili olan bu fikir, tarımsal fikir arayanların işine yarayabilir.

Ülkemizde bu işle uğraşanlara devlet tarafından destekler de çıkabiliyor. İşe harcadığınız emek ve kazanç göz önünde bulundurulduğunda fena olmayan bu iş fikri, üstüne kafa yorulması gereken bir fikir.

4. Böcek Yetiştirmek

Küçük Girişimcilik Fikirleri - Böcek Yetiştirme
Küçük Girişimcilik Fikirleri – Böcek Yetiştirme

Dünyadaki alternatif besin kaynağı arayışı, böcek yetiştiriciliği tarafında pozitif bir etki yapmış vaziyette. Bu girişimcilik fikrinde ipek böceği, hamam böceği gibi böcekleri yetiştiriyor ve para kazanıyorsunuz.

Para kazanma kaynağı ise genelde ihraç ile oluyor. Çekirge gibi böcekler yurtdışında oldukça ilgi gördüğünden dolayı, getirdiği kazanç da yüksek oluyor. Eğer bu işi yapabileceğinizi düşünüyorsanız ve az çok bir sermayeniz varsa, detaylıca araştırmanızı tavsiye ederim çünkü işin içinde ihraç varsa döviz üzerinden iyi gelirler elde edebilirsiniz.

5. Vejetaryenler ve Veganlar için Restaurant Açmak

Dünyada Farklı İş Fikirleri - Vegan ve Vejetaryen Restaurant Açma
Dünyada Farklı İş Fikirleri – Vegan ve Vejetaryen Restaurant Açma

Listemdeki sermayesiz girişimcilik fikirlerinin yanı sıra büyük girişimcilik fikirleri arasında yer alan vejetaryen ve veganlar için restaurant açmak, açacağınız yere göre değişmekle birlikte ciddi anlamda iyi sonuç verebilir. Bunun sebebi, Türkiye’de bu işi gerçekten kaliteli bir biçimde yapan çok sayıda restaurant yok.

Fikrin büyüklüğü kadar sermayesi de büyük olan bu iş, ciddi sermayesi bulunanların yapabileceği bir iş. Ancak burada dikkat etmeniz gereken birkaç nokta daha var. Restaurant açmak ve yönetmek, sanıldığı kadar kolay bir iş değil. Eğer yeterli tecrübeniz yoksa, yatırdığınız paranın kaybıyla ortada kalabilirsiniz.

6. Kişiye Özel Hediyeler ve Ürünler Üzerine Dükkan Açmak

İlginç Girişimcilik Fikirleri - Kişiye Özel Hediye Dükkanı Açma
İlginç Girişimcilik Fikirleri – Kişiye Özel Hediye Dükkanı Açma

Eğer elinizden kişiye özel ürünlerin tasarımı gibi işler geliyorsa evde girişimcilik fikirleri arasında da değerlendirebileceğiniz bu fikir, sadece dükkan değil web site üzerine de kurgulanabilir.

Web site üzerinden başlamak istiyorsanız web site açmak gibi yazılarımı inceleyebilir ve daha sonra WordPress e-ticaret temaları listeme bakabilirsiniz. WordPress ve WooCommerce ikilisi ile temiz altyapılı bir e-ticaret sitesi kurabilirsiniz. Sonrası tamamen size ve nasıl ürünler yayınlamak istediğinize kalmış.

Benzer siteleri ve dükkanları araştırabilir, ne tarz ürünler sattıklarına bakabilirsiniz. Eğer kendiniz imal etmek istemiyorsanız yada imal edemeyecekseniz belirli yerlerle anlaşabilir ve ürünleri onlardan alıp siz satabilirsiniz.

7. Mantar Yetiştiriciliği Yapmak

Tarımsal İş Fikirleri - Mantar Yetiştiriciliği
Tarımsal İş Fikirleri – Mantar Yetiştiriciliği

Yine tarımsal girişimcilik fikirleri arasında bulunan bir fikir olan mantar yetiştiriciliği, küçük ama etkili bir seçenek. 50-100 metrekare gibi alanlarda başlayabileceğiniz bu işte, popüler mantarları yetiştirip satışını yapıyorsunuz.

Eğer tarımsal bir geçmişiniz varsa ve bu işin altından kalkabileceğinizi düşünüyorsanız, popüler girişimcilik fikirleri arasında olan bu fikri detaylıca araştırmanızı tavsiye ederim.

8. Solucan Yetiştiriciliği Yapmak ve Solucan Gübresi Üretmek

Tarımsal Girişimcilik Fikirleri - Solucan Yetiştiriciliği
Tarımsal Girişimcilik Fikirleri – Solucan Yetiştiriciliği

Solucan gübresi, tarımdaki verimliliği düşünüldüğünde oldukça popüler bir ürün ve çokça alıcısı mevcut.

Bu işin en güzel yanı, her sermayeden insanın bu işe başlayabilmesi. Elbette sermayesi güçlü olan yine avantajlı. Nasıl olduğunu anlatayım.

Tarımsal ve basit girişim fikirleri arasında bulunan solucan yetiştiriciliğinde, ilk olarak 10.000 adet civarı Kaliforniya Solucanı ile işe başlıyorsunuz (2.000-3.000 TL gibi bir maliyetle). Solucanların hızlı üreme özelliğinden faydalanıp solucanları çoğaltıyor ve belirli bir süre sonra milyonlu sayılara ulaşıyorsunuz.

İşte bu milyonlu sayılara ulaşma, başlangıç sayınızla oldukça yakından ilgili. 10.000 adette 1.5 sene civarında milyonlara ulaşırken, 100.000 adetle 6-7 ay gibi bir sürede ulaşabilirsiniz.

Solucan masrafının yanında 1 ton kapasiteli su tankını da solucanların beslenmesi için bulundurmanız gerekli.

9. Yarasa Gübresi Üretimi Yapmak

Solucan gübresi ile hemen hemen aynı kategoride olan yarasa gübresi, tarımda ürün verimliliğini ciddi ölçüde arttıran ürünlerden biri. Bu denli önemli bir ürünün doğal olarak alıcısı da olunca, bu fikrin parlak girişimcilik fikirleri arasında yer alması pek de mantıksız değil.

Diğer tarımsal girişimcilik fikirlerinden farklı olarak, bu işi yapan kişiler mağara kiralayıp çalışıyorlar. Solucan gibi al ve çoğalt mantığı olmadığı için, mağaralarda yarasa gübresi aranıyor.

10. Web Sitesi/Blog Açmak

Girişimcilik Fikirleri Elektronik - Web Sitesi Açma
Girişimcilik Fikirleri Elektronik – Web Sitesi Açma

Şimdi geldik blogacmak.com web sitesinin asıl olayına. Dijital girişimcilik fikirleri arasında bulunan blog açmak fikrini uygulayarak pek çok koldan gelir elde etmeniz mümkün.

Öncelikle masraflarla başlayayım. İnternet sitesi kurma maliyeti başlıklı makalemde bu konuya detaylıca değindim ancak şimdi basitten alacağım. İnternet sitesi kurmak için temel masraflarınız hosting + domain. Domaini ortalama yıllık 8$’a, hostingi de yıllık ortalama 200 TL gibi bir fiyata alabilirsiniz. Yani yıllık 250-300 TL arası bir fiyata internet sitesi kurabilirsiniz, çok daha ucuzu da mümkün ama bu fiyata fena özellikleri olmayan bir hostinge de sahip olacaksınız. Detaylı bilgi için tavsiye ettiğim firma olan Hostinger incelemesini okuyabilirsiniz.

İnternetten para kazanma makalesinde web sitesinden para kazanmaya da değinmiştim ancak burada yine özetleyeyim. İnternet sitenizden para kazanma yollarınız basitçe şunlar:

Blog açmak ile ilgili işinize yarayabilecek diğer makalelerim:

Sanal girişimcilik fikirleri arasında da gösterebileceğimiz web sitesi açma fikrini, blogacmak.com’daki makalelerimi okuyarak kafanızda oturtabilirsiniz.

11. Bisiklet Kiralama

Küçük ama Etkili Girişimcilik Fikirleri - Bisiklet Kiralama
Küçük ama Etkili Girişimcilik Fikirleri – Bisiklet Kiralama

Sosyal girişimcilik fikirleri arasında değerlendirilebilecek bir fikir olan bisiklet kiralama, sermayeniz ve işlek bir yerde konumunuz varsa oldukça mantıklı. Aslında bu hizmet, çeşitli parklarda ve bunun gibi yerlerde belediyeler tarafından sağlanıyor ancak gerekli izinleri alıp siz de yapabilirsiniz.

İhtiyacınız olan şeyler bisikletler, işlek yer ve gerekli izinler. Eğer bunları bir araya getirip işe başlayabilirseniz oldukça güzel paralar elde edebilirsiniz. Saatlik kiralama ücreti ortalama 40 TL olsa (ki çok normal bir fiyat bu piyasada) günlük 7-10 civarı bisikletle 300 TL gibi kazançları yakalayabilirsiniz.

12. Halı Saha Açmak

Patlayacak İş Fikirleri - Halı Saha Açmak
Patlayacak İş Fikirleri – Halı Saha Açmak

Girişimci fikirler ve iş kurma bazında değerlendirdiğimizde oldukça iddialı bir hedef olan halı saha açmak, sermayesi olanlar için oldukça mantıklı bir seçenek. Eğer yeterli sermayeniz ve halı saha açabileceğiniz müsait işlek bir yeriniz varsa değerlendirebilirsiniz.

İnternetten araştırma yaptığımda halı sahaların ortalama 2 sene gibi bir sürede kendini amorti ettiğini öğrendim. Amorti sonrası kazanacağınız para ise gerçekten oldukça güzel bir para. Eğer sermayeniz ve halı saha kurulacak uygun bir yer bilginiz varsa bu fikri başarılı girişimcilik fikirleri arasına sokmamanız için bir sebep yok.

13. Toptancılık

Basit Girişimcilik Fikirleri - Toptancılık
Basit Girişimcilik Fikirleri – Toptancılık

Toptancılık; basit girişimcilik fikirleri arasında değerlendiriliyor olsa da, iyi bir sermaye ile çok güzel kazançlar elde etmeniz mümkün.

Sermaye ile elde ettiğiniz kazanç arasında direkt olarak bir ilişki bulunan toptancılıkta, ne kadar çok mal alıp satabilirseniz o kadar para kazanıyorsunuz. Yüksek sermaye ile başlayamamak ise pek sorun değil, zamanla deponuzu büyütebilir ve aldığınız ürün sayısını arttırabilirsiniz.

Toptancılıkta önemli olan nokta ciddi alıcılar bulmak. Ciddi alıcılardan kastım küçük dükkanların yanı sıra okul kantinleri gibi yerler. Kantin gibi yerler eğer 3 mal alacaklarsa o 3 malı da aynı toptancıdan alıp fiyatı azaltmayı tercih ediyorlar, bu hem onların işine geliyor hem de toptancının. Ayrıca düzenli alım da yaptıkları için toptancıya ekstra bir katkısı oluyor.

Eğer siz de ticari girişimcilik fikirleri arasında yer alan toptancılığı denemek istiyorsanız, ürünleri stoklayacağınız bir deponuz ve satış yapabileceğiniz garanti kişiler bulmanız gerekiyor.

14. Şişelenmiş Hava

Türkiye'de Olmayan İş Fikirleri - Şişelenmiş Hava
Türkiye’de Olmayan İş Fikirleri – Şişelenmiş Hava

Henüz Türkiye’de yapılmamış girişimcilik fikirleri arasında değerlendirilebilecek bir fikir olan şişelenmiş hava, yurt dışında kimi yerlerde oldukça rağbet görüyor. Bu girişim fikrinde, Amazon havası ve Everest havası gibi pazarlama yapıyorsunuz. Elbette bunu yapmanız için önce bu rağbet gören yerlere gitmeniz gerek.

Henüz hızlı para kazandıracağını düşünmediğim şişelenmiş hava sektörü, sadece değişik girişimcilik fikirleri arasında yer alıyor diye listemde yer vermiş olduğum bir fikir. Ancak eğer çok gezen bir insansanız ve bunu yapmak sizin için ekstra külfet olmayacaksa bu fikri deneyebilirsiniz.

Bu fikri, farklı yerlerden turistik havaları barındırdığı için turizm girişimcilik fikirleri arasında da değerlendirebilirsiniz.

15. Satış Ortaklığı

Teknolojik Girişimcilik Fikirleri - Satış Ortaklığı
Teknolojik Girişimcilik Fikirleri – Satış Ortaklığı

Eğer çevreniz ve ürün satabilecek kapasiteniz varsa sermayesiz girişimcilik fikirleri arasında yer alan bu fikri kesinlikle değerlendirmelisiniz.

Satış ortaklığı sisteminde bir ürünün satışı için ürünü piyasaya süren kişiyle anlaşıyor ve her satıştan belirli bir pay alıyorsunuz. Bu satışı Instagram gibi sosyal medyalarda pazarlayabileceğiniz gibi, web sitenizde de pazarlayabilirsiniz. Orası tamamen size kalmış.

Eğer çevreniz varsa denemenizi tavsiye ederim. Genelde anlaştığınız firma size özel bir link ya da kod oluşturuyor ve o link yahut koddan yapılan satışlar sizden gelmiş oluyor. Siz de payınızı alıyorsunuz.

Bu makalede sizlere en yeni girişimcilik fikirleri ile ilgili bilgi sunmaya çalıştım. Makalenin sonuna gelirken bir hatırlatma yapayım: Bu makalede sunmuş olduğum girişimcilik için fikirler, herhangi bir yatırım tavsiyesi vs. içermemektedir ve işten elde edilebilecek gelir tamamen size göre değişebilir. O nedenle bu listedeki herhangi bir işe girmeden önce detaylı araştırmanızı tavsiye ederim.

Mehmet Erbay
Mehmet Erbay

Özet geçiyorum :) Blogger baba, bilgisayar teknisyeni, 10 yıldır online dünyada.

Nereden Başlanmalı?

Blog nasıl açılır

Blog Nasıl Açılır?

Adım adım blog veya web sitesi açmanızı sağlayacak bir rehber. 2020 Yılı için google uyumlu bir site/blog nasıl açılır?

blog yazarak para kazanmak

Blog Yazarak Para Kazanmak

Blog yazarak kendi blogunuzdan ne kadar para kazanırsınız? 1000 kişi sitenizi ziyaret etse kazancınız ne olur?

Son Yazılar

Hangi Konuda Yardıma İhtiyacın Var?

blog nasıl açılır

Site/Blog Açmak

Tüm Detaylar

wordpress güvenlik

Site Güvenliği

Siteni Koru

Wordpress hatalar

Wordpress Hatalar

Hata Kodları

wordpress site hızlandırma

Wordpress Hız

Daha Hızlı olmak

Wordpress Seo

Wordpress Seo

Google 1. Sayfa

internetten para kazanmak

Para Kazanmak

Tüm Detaylar

Rehber Makaleler

Bilgi paylaştıkça güzel :) Yazılarımın başkalarına ulaşmasını aşağıdaki paylaş butonları ile yaparsan çok sevinirim.
Mehmet Erbay
Mehmet Erbay
Blogger

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir