Videolu Anlatımlar

WordPress Tema Demodaki Gibi Nasıl Kurulur?

wordpresstemademodakigibinasilkurulur

WordPress Tema Demodaki Gibi Nasıl Kurulur?” rehberi, ”WordPress tema demodaki gibi değil” diyenlerin tam da ihtiyacı olan şeydir. Site açma işine yeni başlayan ve WordPress kullanan kişiler, kullandıkları tema demodaki gibi olmayınca hayal kırıklığına uğrarlar. Bu makalede, hem temalarla ilgili bazı gerçekleri (bazıları bahsettiğim hayal kırıklığının sebepleri elbette) hem de WordPress tema demosu yükleme işlemini öğreneceksiniz.

WordPress tema demo yükleme işlemi, temadan temaya değişen bir işlem. Bunun sebebi, her temanın farklı elementlere ve yapılması gereken farklı ayarlara sahip olması. Hatta bu denkleme seçtiğiniz temanın kurmak istediğiniz demosunu da katabiliriz çünkü her demo da farklı işlem gerektirir.

Bu denli çeşitliliğe sahip olabilecek bir işlemde tahmin edebileceğiniz gibi her temanın demosunu kurmayı anlatamam. Bu makaleyi, oldukça popüler temalardan olan Color Mag teması üzerinden ele alacağım. En azından WordPress tema kurulum ile ilgili bazı temel işlemleri öğrenebilirsiniz.

Bazı temalar kendine has WordPress tema demo eklentisi ile gelir ve tek tıkla istediğiniz demoyu import etmenize olanak sağlar. Ancak bazı temalarda bu özellik yoktur ve genelde kullanıcılar ”WordPress demo import yok” sorgusuyla araştırma yapar. Böyle bir durumda sıfırdan ayarları kendiniz yapmanız gerekir. Bu anlatımda, hem import edeceğiz hem de ek ayarlamalar yapacağız.

WordPress temaları ile ilgili işinize yarayabilecek diğer yazılarım:

WordPress Temayı Demodaki Gibi Kurma

WordPress Tema Yükleme İşlemi

WordPress temayı demodaki gibi kurma anlatımına geçmeden önce, söz konusu temayı sitemize yüklememiz gerekiyor. Ben Color Mag temasını seçtiğim için onun yüklemesini yapacağım. Bunun için önünüzde 3 yöntem var:

  • WordPress Üzerinden Tema Seçip Yükleme: Bu yöntem, WordPress kütüphanesinde mevcut olan temalar için geçerlidir. ”WordPress yönetici paneliniz » Görünüm » Temalar » Yeni Ekle » Sağ Üstteki ”Tema Ara” Bölümü” yolunu izleyip ”Color Mag” aramasını yapmanız gerekiyor. Daha sonra arama sonuçlarında temayı bulup ”Kur” butonuna basın ve kurun. Son olarak etkinleştirmeniz gerekirse yine ”temalar” sekmesine gidip etkinleştirebilirsiniz.
  • WordPress Üzerinden Dosya ile Tema Yükleme:WordPress yönetici paneliniz » Görünüm » Temalar » Yeni Ekle » Sol Üstteki Tema Yükle Butonu” yolunu izleyin. Daha sonra ”Dosya Seç” butonuna tıklayıp daha önce indirmiş olduğunuz .zip dosyasını buraya yükleyin.
  • WordPress Filezilla Tema Yükleme (FTP Üzerinden): Bu anlatım için de tema dosyalarına ihtiyacınız var ancak zipten çıkarılmış olması gerek. Filezilla programı ile sitenizin FTP sunucusuna bağlanın. Site dizininize ulaştıktan sonra ”wp-content/themes” yolunu izleyin ve tema dosyasını buraya atın. Daha sonra WordPress panelinizin tema kısmından etkinleştirmeyi yapabilirsiniz.

Color Mag Temasının Demo Kurulumunu Yapalım

Color Mag temasını yukarıdaki yöntemlerden herhangi biri ile yüklediğinizde WordPress sayfanızda aşağıdaki gibi bir kutucuk belirecek. Bu kutucukta ”Get started with ColorMag” butonuna basıp import bölümüne geçiyorsunuz.

Color Mag Kurulum Sonrası Kutucuk
WordPress Tema Demo Kurulumu – Color Mag Kurulum Sonrası Kutucuk

Import sayfasında 27 adet demo göreceksiniz. Bu demolardan beğendiğiniz herhangi birini seçip ”Import” butonuna basarak import edebilirsiniz. Bu anlatımı ColorMag temasının ücretsiz versiyonu üzerinden yaptığım için bazı demoların importuna izin verilmiyor. Ücretsiz versiyonda yalnızca birkaç demoyu import edebiliyorsunuz. Ben bu anlatım için ana demoyu seçiyorum.

Color Mag Demo Import Seçenekleri
Color Mag Demo Import Seçenekleri

Import butonuna bastığınızda aşağıdaki gibi bir kutucu karşınıza çıkacak ve sizden bazı koşulları onaylamanız istenecek.

Demo Import Koşulları
Demo Import Koşulları

Bu koşulları şöyle çevireyim:

  • Hali hazırda içerik barındıran sitelere demo importu önerilmez. (Bunun sebebi demo importunun içerik, kategori, etiket, resim gibi materyalleri de içermesi ancak bunları sonra rahatça silebiliyorsunuz)
  • Sitenizdeki içeriklerin ve sayfaların silinmeyeceği ve müdahale edilmeyeceği, demo importunun biraz zaman alabileceği, gerekli eklentilerin de yüklenebileceği ve telif hakkı içeren resimlerin değiştirileceği gibi bilgiler mevcut.

Bu koşulları ”Confirm” butonuyla onayladıktan sonra demo import süreci başlamış oluyor. Bu noktada, WordPress demo içerik yükleme işleminin başarıyla sonuçlanması için sayfadan çıkmamanız daha doğru olacaktır.

Not: Bu aşamada bazı kişiler, WordPress demo yükleme sorunu ile karşı karşıya kalabilir. Bu sorunun asıl sebebi, WordPress Memory Limit. Bu limit, genelde varsayılan olarak 40MB’da gezmekte. 128 MB ya da 256 MB işinizi kolaylaştıracaktır. Ben anlatımı yaptığım örnek sitede 40 MB iken kurdum ve bir sorun olmadı ancak bu limitin fazla olması her zaman iyidir. Servis sağlayıcınızla konuşarak ya da wp-config.php dosyanızın <?php satırının altına aşağıdaki kodu ekleyerek limitinizi 256 MB’a çıkarabilirsiniz. Dosyanızın yedeğini almayı unutmayın.

define( 'WP_MEMORY_LIMIT', '256M' );

Biraz bekledikten ve WordPress demo content yükleme işlemi tamamlandıktan sonra, siteniz birebir tema görünümüne kavuşacak. Peki bundan sonra ne yapmalısınız?

Import Sonrası Görünüm
Import Sonrası Görünüm

Demo Importundan Sonraki Adımlar

Öncelikle demo importuyla birlikte gelen elementleri silmeniz gerekiyor. Peki nedir bunlar?

  • Yazılar
  • Sayfalar
  • Kategoriler
  • Etiketler
  • Resimler
  • Menüler
  • Yorumlar

Bunları sildikten sonra kendiniz içerik girmeye başlayabilirsiniz ancak hala birkaç düzenlemeye daha ihtiyacınız varsa ”Görünüm » Özelleştir” kısmından temayı düzenleyebiliyorsunuz. Bu kısımdaki birkaç ayara birlikte bakmamız, temel yöntemleri kavramanıza yardımcı olabilir.

ColorMag Özelleştir Kısmı
ColorMag Özelleştir Kısmı

Buradaki ayarların nelerle ilgili olduğunu sizin için biraz açayım:

  • Global Ayarlar: Renkler, arkaplanlar ve genel site düzeniyle ilgili ayarlar mevcut.
  • Front Page: Ana sayfanın kapsamıyla ilgili sadece tek ayarın bulunduğu kısım. Eğer ana sayfanın altında son yazılarınızı sırasıyla göstermek istiyorsanız buradaki tiki kaldırın, tam aksiyse tik kalsın. Canlı önizleme ile düzenleme yaptığınız için her iki ihtimali de deneyebilirsiniz.
  • Header: Header ile ilgili düzen, menü, logo gibi birçok ayarın bulunduğu kısım. Ayarlar oldukça görselleştirilerek sunulmuş.
  • Content: Sayfa ve yazılar için ayarlar mevcut. Sayfada öne çıkarılan resim gösterme/göstermeme ve yazı sayfalarında benzer yazılar kısmını gizleme/gösterme gibi ayarlar mevcut.
  • Footer: Footer kısmında çok ayar sunulmamış. Type 1 ve Type 2 olarak sunulan 2 tipten istediğinizi seçebilir ve Footer temasını değiştirebilirsiniz. Herhangi birini seçip footera baktığınızda demek istediğimi anlayacaksınız. Tamamen görsel bir ayar.
  • Additional: Sadece sosyal simgeler ile ayarın olduğu bir kısım. Hangi sosyal simgeleri kullanmak istediğinizi ve bunların adreslerini ayarlayabiliyorsunuz.
  • Menüler: Temada import sonucu 2 menü kullanıldığını görüyoruz. 1.’si ”Premium Themes” isimli menü (footerda göreceksiniz), diğeri ise ”Primay” isimli birincil menü (header kısmındaki ana menü). Bizim için önemli olan ana menüdeki kısım. Bu kısmı değiştirmek için kendiniz yeni menü oluşturup bunu birinci menü olarak tanımlayabilirsiniz.
  • Bileşenler: Temanın çeşitli kısımlarında bileşenler için özel yerler ayrılmış ve ayarlar kısmına girdiğinizde bu yerlerin tanımlandığını göreceksiniz. Bileşen eklemek istediğiniz yere girip istediğiniz bileşeni ekleyebilir ve ayarlarını yapabilirsiniz.

Sonraki ayar sekmeleri klasik WordPress sekmeleri, öylece bırakabilirsiniz. Temanın ayarlarını değiştirmeyle ilgili size verebileceğim genel ama çok güzel bir tavsiyem var.

Eğer fark ettiyseniz ayarlarla ilgili tek tek ”şunu yaparsanız bu olur” tarzı bilgiler vermedim. Bunun sebebi canlı önizleme ile birlikte özelleştirme yapabiliyor olmanız. Bu noktada tek yapmanız gereken, nereyi düzenliyorsanız canlı önizleme bölümünde o noktaya gelmeniz. Böylece ayar yaptığınızda o ayarın nereyi nasıl etkilediğini kendiniz görebilirsiniz. Hangi ayar sekmesinin nereye hitap ettiğini vermemin sebebi bu.

Örneğin header ayarları sekmesindeyseniz footer tarafına bakmanızın bi’ anlamı yok, tam tersi de geçerli. Hangi ayarları yapıyorsanız o bölüme gelin ve her ayar ile oynamayı deneyin ancak varsayılan ayarı unutmamaya da gayret edin. Bu şekilde kurulumu tamamlayabilir ve istediğiniz görünümde bir site elde edebilirsiniz.

Bunu bir örnek ile taçlandırayım. Footer stilini belirlemek için footer ayarlarına girdim ve canlı önizleme kısmını da footer bölümüne getirdim. Bu şekilde işlem yaparak stilleri görüyor ve gözüme hoş geleni seçiyorum.

Color Mag Footer Type 1
Color Mag Footer Type 1
Color Mag Footer Type 2
Color Mag Footer Type 2

Bu rehber ile ”WordPress demodaki gibi gözükmüyor” gibi söylemleri yıkabilir ve WordPress temayı demodaki gibi kurma işlemini başarıyla tamamlayabilirsiniz.

Picture of Mehmet Erbay
Mehmet Erbay

Özet geçiyorum :) Blogger baba, bilgisayar teknisyeni, 10 yıldır online dünyada.

Nereden Başlanmalı?

Blog nasıl açılır

Blog Nasıl Açılır?

Adım adım blog veya web sitesi açmanızı sağlayacak bir rehber. 2020 Yılı için google uyumlu bir site/blog nasıl açılır?

blog yazarak para kazanmak

Blog Yazarak Para Kazanmak

Blog yazarak kendi blogunuzdan ne kadar para kazanırsınız? 1000 kişi sitenizi ziyaret etse kazancınız ne olur?

Son Yazılar

Hangi Konuda Yardıma İhtiyacın Var?

blog nasıl açılır

Site/Blog Açmak

Tüm Detaylar

wordpress güvenlik

Site Güvenliği

Siteni Koru

Wordpress hatalar

Wordpress Hatalar

Hata Kodları

wordpress site hızlandırma

Wordpress Hız

Daha Hızlı olmak

Wordpress Seo

Wordpress Seo

Google 1. Sayfa

internetten para kazanmak

Para Kazanmak

Tüm Detaylar

Rehber Makaleler

Bilgi paylaştıkça güzel :) Yazılarımın başkalarına ulaşmasını aşağıdaki paylaş butonları ile yaparsan çok sevinirim.
Mehmet Erbay
Mehmet Erbay
Blogger

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir